«Mini-Bryggen» i Øygarden

edit today

I sjøkanten i Øygarden ligger det en for mange skjult perle, men velkjent blant tyske fisketurister. Med trehus og trange smau er Kvernepollen Fiske & Ferie som et Bryggen i Bergen i miniatyr.

Et lite stykke sør for Kollsnesanlegget finner du avkjørselen til Kvernepollen Rorbuer. Godt skjult fra veien, mellom blomstrende Hortenisa og benker, ligger trehus i okergult og hvitt på rekke og rad med navn som «Røkeriet» og «Fryseri». Turistanlegget har 18 rorbu-leiligheter med totalt 80 sengeplasser.

– Vi startet opp i 1994, som en hobby. Det var et nedlagt klekkeri for piggvar og torsk, forteller Kjersti og Kåre Toft.

21 års drift

For en utenlandsk turist kunne det like gjerne vært Bryggen i Bergen, men disse husene er bare 21 år gamle og langt fra skakke. Her spaserer gjestene i trange smau og tyske fisketurister er godt representert.

– Folk har sagt at det er litt sånn Kardemomme-by her, sier Kjersti Toft med et smil.

Midt mellom rorbuene står et høyreist tårn som nettopp minner om Tobias sitt tårn i Kardemomme-by. Hvitmalt med rødt tak, som et fyr, innredet i maritim stil og en upåklagelig sjø-utsikt. Fullt utstyrt for konferanse-markedet. Totalt er det 80 sengeplasser i utleieleilighetene.

Teambuilding i tårnet

– Vi kaller det teamrommet. Tårnet er ofte benyttet som grupperom av bedrifter som for eksempel ønsker å ha en ledersamling, forteller Toft og forteller at enkelte gjester kommer i Armani-dress og lakksko – mens andre går i praktiske flytedresser og støvler.

Innenfor resepsjonen ligger et romslig kurslokale for inntil 70 personer. Her har kunder som Statoil, Siemens, ABB og Tess seminarer. I nabobygget er det også et mindre kurslokale for inntil 32 personer, rettet mot mindre grupper.

– Etter at vi fikk fiber i år er dette blitt enda mer ideellt for bedriftsmarkedet. Kurslokalene har AV-utstyr og interaktiv data-tavle, og svært god internett-kapasitet. Vi har aldri markedsført oss i Norge, men er godt kjent som turistdestinasjon i utlandet, sier Toft.

Blodfersk kveite

«Naustet» benyttes til restaurant, med eget kjøkken. Her er alt hjemmelaget og fortrinnsvis laget med lokale, kortreiste matvarer, sier Kjersti. Naustet har også bar og skjenkeløyve. En robåt som i gamle dager ble brukt av Kåres bestefar for å skaffe familien mat på bordet, har fått nytt liv som serveringsbord.

Inne i den tilrettelagte sløyeboden ligger blodfersk fisk, dratt opp av fire tyske menn på fiskeferie. En stor kveite henger i en krok og Kåre leser av vekten.

– Den er visst bare 6 kilo, kommenterer han med et smil og ekteparet slår av en prat med gjestene sine på flytende tysk.

Nothenge-inspirert nybygg

Gjennom 21 års drift har de stadig utviklet anlegget og nå er et nytt grindebygg med glassfasade under oppføring, inspirert av nothenger og gammel, maritim byggekultur. Et rolig miljø hvor folk føler seg hjemme og hvor nye, gode ideer kan vokse frem, påpeker ekteparet.

– Dette skal bli en lounge, en slags vinterhage hvor gjestene vil få følelsen av at de sitter på en brygge med sjø på alle kanter. Det vil også kunne bli leid ut som festlokale til lukkede arrangementer – vi tilrettelegger for fleksibel bruk, forteller fru Toft.

 

 

 

 

 

Les også

keyboard_arrow_up