- Her har jeg venner, sier Adis (12). Mor Rabija Dzelilovic er takknemlig for tilbudet hennes psykisk utviklingshemmede sønn får på dagsenteret. Foto: Inger Elise J. Økland/vnr.no

Minnes Albrigt med hatten

edit today

Før ble barn som Adis stuet bort. Siden 2008 har dagsenteret vært hans viktigste holdepunkt. Det kan han takke ildsjeler fra Sotra for.

Klikk på pilene for å bla gjennom bildene!

– Her har jeg venner, sier Adis (12) med verdens største smil. Mor Rabija Dzelilovic smiler også og legger en hånd på armen hans. Det er trengsel i den smale gangen inn til dagsenteret i Konjic, Bosnia Hercegovina, og lyder fra alle rom.

Minibussen

Her tilbringer Rabida og 18 andre brukere hver dag. I tillegg er det 30 brukere som kommer for å få individuell behandling: logoped, spesialpedagog og fysioterapeut. Via tolken forklarer moren at uten minibussen som plukker Rabida og de andre brukerne opp hver dag, hadde de ikke kommet seg dit.

– Jeg er glad for at han liker å være her, sier hun.

Da dagsenteret åpnet i 2008, var det den norske nasjonalsangen som ble spilt. Det fantes ikke noe offentlig tilbud til mennesker med spesielle behov før ildsjeler, med Albrigt Sangolt i spissen, tok tak i det via vennskapssamarbeidet mellom Konjic og Sund kommuner.

Les også: VNR setter spor i Bosnia

Siden 2013 er det Vest Næringsråd som har videreført arbeidet med dagsenteret, med Odd Jarle Hatland fra Sund i spissen. Han har vært involvert i Konjic-samarbeidet siden 1999.

Under besøket nylig hadde han med seg en gave til dagsenteret: et innrammet foto av Albrigt fra hans kone Martha.

Fra hyllen på aktivitetsrommet smiler den avdøde Sund-ordføreren ned mot barna.

Fremskritt

– Sønnen min kan ikke uttrykke sine behov. Jeg kan ikke forestille meg hvordan livet hans hadde vært uten senteret. Han er like henrykt hver gang bussen kommer. Vi har ikke ord for å beskrive hvilken betydning det har for barna og foreldrene, sier Amir Nuhic, som er talerør for foreldrene.

– Som foreldre ser man små fremskritt. Noen har lært å kle på seg selv, andre har lært å skrive og enkelte med utagarende atferd har fått en bedre atferd, sier daglig leder for senteret, Muhamer Lavic, via tolken.

Økt pågang

Med 42 brukere på venteliste, i tillegg til 50 søkere med individuelle behov, er det nødvendig å utvide senteret. Det er 40 prosent arbeidsledighet, hele 50 prosent blant unge arbeidstakere i landet – dagsenteret kan bli en enda viktigere arbeidsplass i Konjic.

På et lite, smalt kjøkken er Lejla Boloban (23) i gang med å forberede dagens lunsj. Hit kommer hun hver dag sammen med søsteren Nejla, som sitter i rullestol.

– Først jobbet jeg som frivillig, nå jobber jeg for stiftelsen med matlaging og rengjøring, forteller hun via den nyutdannede pedagogen Maja Habibija (32) – den eneste som kan snakke engelsk. Selv har hun jobbet som frivillig ved dagsenteret i 9 år, tidvis lønnet som prosjektmedarbeider.

Kan bli interkommunalt

– Vi er allerede underbemannet og har ikke mulighet til å tilrettelegge slik vi ønsker. I dag er alle brukerne samlet, fra 5 – 33 år. Det er behov for to avdelinger, slik at vi kan tilpasse de sosiale aktivitetene etter aldersgruppe, sier Muhamer Lavic.

Han ser også behovet for å kunne tilby fysioterapeut oftere og flere fagområder enn man har i dag. I tillegg byr dagens toalett- og garderobeforhold på utfordringer, ettersom de ligger i en annen bygning.

– Vårt ønske er å etablere et nytt, større senter i samarbeid med flere kommuner, sier Lavic.

 

Fakta om Bosniaprosjektet

  • Vennskapssamarbeid mellom Sund og Konjic kommuner fra 1998 – 2013. VNR har videreført arbeidet, som handler om samfunns- og næringsutvikling i Konjic. VNR tar årlig imot delegasjoner fra Bosnia
  • Sentrale pådrivere i Sund: Ivar Steinsland, Karstein Bjørge og Odd Jarle Hatland. Samarbeidet har involvert mange aktører i Norge og resultert i en rekke tiltak i Konjic, deriblant: bossbiler og avfallshåndtering, brannbiler, kraftverk, etablering av et kommunalt næringsråd, dagsenter for psykisk utviklingshemmede og transport av brukerne, kokke-utdanning og matfestival, elevutveksling
  • Sund tok imot 60 flyktninger fra Bosnia, deriblant en toppidrettsutøver som ble trener for Hald IL. Ordfører Albrigt Sangolt ble invitert med på lagstur til Bosnia og kom i kontakt med ordføreren i Konjic. Det var starten på et mangeårig vennskapssamarbeid mellom Sund og Konjic

 

 

 

 

Les også

keyboard_arrow_up