FULGTE DRØMMEN: Rolf-Erik Berle-Jørgensen sa opp jobben og dro på seiltur i 14 måneder.

Sa opp jobben som administrerende direktør – dro på seiltur i 14 måneder

edit today

Lørdag 2. juli 2016 skjer det endelig. Rolf-Erik og hans samboer, Marianne, kaster loss fra Os og gjør seg klar for å realisere sin store drøm – seiltur til Karibia.

− Omstillingsprosessen i Frydenbø Industri AS var ferdig, og da passet det bra å dra på langtur med vår 50 fot Beneteau Océanis. Det er en drøm jeg har hatt i alle år og nå var tiden inne, forteller Rolf-Erik til VNR.

Spennende å bryte ut av hverdagen

Turen ble på mange måter en omstilling for Rolf-Erik også.

Han har 30 års erfaring fra næringslivet – hvor han blant annet tidligere har vært divisjonsdirektør i Rieber & Søn ASA og administrerende direktør i Smith Stål Vest AS. Etter seks år i Frydenbø Industri sa han opp jobben som administrerende direktør og kastet seg ut i ukjent farvann.

− Det ligger et element i det å gå ut av hverdagen, som jeg synes er spennende. Du treffer helt andre typer mennesker gjennom seilbåten. Folk har ofte en helt annen livsfilosofi enn det du har, og man lærer mye om kultur og geografi.

I løpet av seilturen fikk de også besøk av barna og venner, som seilte med dem i perioder.

− Det var et fantastisk seilas. Når man drar på en så lang tur er man veldig avhengig av hverandre for å fungere som et team. I tillegg skal man takle både båt, vind og sjø, forklarer Rolf-Erik.

FØRSTE ATLANTERHAVS-KRYSSING: Fra venstre: Jan Fossberg, Kjersti Jørgensen (Rolf-Eriks datter), Rolf-Erik og Marianne Bjerke (Rolf-Eriks kone).
FØRSTE ATLANTERHAVS-KRYSSING: Fra venstre: Jan Fossberg, Kjersti Jørgensen (Rolf-Eriks datter), Rolf-Erik og Marianne Bjerke (Rolf-Eriks kone). Rolf-Erik og Marianne giftet seg på turen!

70 døgn på åpent hav

I slutten av august kom paret tilbake etter 14 måneder på havet. Imponerende 14 300 nautiske mil er tilbakelagt, og over 80 destinasjoner er besøkt.

− Vi var totalt 70 døgn på åpent hav. Den første havkryssingen var den verste. Det er både fascinerende og skremmende å seile over så store havområder uten å se hverken skip eller annet liv. Samtidig blir det en ekstra styrke når man innser at «dette behersker jeg», sier Rolf-Erik.

Alt gikk likevel ikke helt etter planen.

− Vi fikk problemer med seilet, som ble spjæret i en kulevind. Da måtte vi ha en ekstra uke på havet, forteller Rolf-Erik.

For det meste hadde de pent vær, men fikk oppleve 24 timer med storm på havet fra Bermuda til Azorene.

− Bølger så store som hus bygde seg opp rundt oss, og situasjonen ble relativt anstrengende. Stormen ble en skrekkblandet opplevelse for alle oss tre om bord, som vi gjerne kunne vært foruten.

S/Y BARONESS: Bildet ble tatt ved ankomst St. Lucia i Karibien, etter en 23 dagers Atlanterhavskryssing fra Cape Verde.
S/Y BARONESS: Bildet ble tatt ved ankomst St. Lucia i Karibien, etter en 23 dagers Atlanterhavskryssing fra Cape Verde.

Dro før orkanen i Karibia

− Hva har gjort mest inntrykk på deg under denne turen?

− Som seiler kommer man nært inn på lokalbefolkningen, i motsetning til når du flyr inn et sted. Det var spesielt å oppleve Karibia og i ettertid se at mange av øyene vi har besøkt har blitt knust av orkan. Det kom veldig nært på oss, og vi har fortsatt kontakt med folk som ble rammet, forteller Rolf-Erik.

Før langturen hadde Rolf-Erik bare erfaring med å seile langs Norskekysten.

− Hva er ditt tips til andre som ønsker å dra på langtur med seilbåt? 

− Du må ønske det veldig sterkt – og du bør ha litt seilerfaring. Jeg tok skippereksamen før vi reiste. Navigasjon er veldig viktig, påpeker Rolf-Erik.

Han blogget gjennom hele reisen, slik at familier og venner kunne følge med på hvor de befant seg i verden.

− Vi hadde over 17.500 oppslag på bloggen www.sy-baroness.com i løpet av de 14 månedene. Dette er langt over forventning, og det har vært veldig gøy for oss underveis, sier Rolf-Erik

Han håper at deres reise kan ha engasjert andre som bærer på en drøm om å seile.

− Det er bare å ta kontakt for råd og tips, oppfordrer han.

ÅPENT HAV: Rolf-Eirik og Marianne var totalt 70 døgn på åpent hav. Den første havkryssingen var den verste.
Rolf-Eirik og Marianne var totalt 70 døgn på åpent hav. Den første havkryssingen var den verste.

På jakt etter nye oppdrag

Nå som drømmeturen er gjennomført, er neste drøm klar. Rolf-Erik er klar for nye oppdrag som selvstendig bedriftsrådgiver.

− Man får masse energi av en slik tur. Nå vil jeg etablere meg som konsulent og gi bedrifter råd innen strategisk planlegging om omstilling, sier Rolf-Erik, som også har vært vært styremedlem i Vest Næringsråd i flere år, samt styreleder i 2010-2011.

Han håper at VNRs medlemmer tar kontakt hvis de har behov for bistand, særlig innenfor områdene strategisk planlegging, endrings-/omstillingsprosesser, analyser, midlertidig ledelse og prosjektstyring. Både kortvarige og langvarige oppdrag er aktuelt.

− Jeg kan rykke ut på kort varsel og både håper og tror at jeg kan bidra. Styreoppdrag er også svært interessant, sier han.

Les også

keyboard_arrow_up