Tar kvinnenes kamp i Saudi-Arabia

edit today

– Dette er en allsidig utdanning, man finner religionsvitere i alle yrker. Kunnskap om og forståelse av religion og kultur er viktigere enn noen gang, med tanke på terrorsituasjonen, sier masterstudenten fra Misje og legger til at religion har en viktig funksjon i mange menneskers liv både på godt og vondt.

Politisk engasjert

Allerede i tenårene engasjerte hun seg politisk gjennom Ungdommens Kommunestyre i Fjell. Nå skal hun skrive masteroppgave om en gruppe aktivister som har satt i gang en aksjon på Twitter, for at kvinner i Saudi-Arabia skal få lov til å kjøre bil.

– Saudi-Arabia er landet med de høyeste skyskraperne og moderne byer som står i sterk kontrast til kulturen og et mer konservativt syn på kvinnens rolle i samfunnet.  Fortsatt er det slik at kvinner og menn holdes adskilt og det er i mindre grad akseptert at en kvinne beveger seg i det offentlige rom uten at ektemannen er med, forteller 24-åringen.

Islam er styrende

I verdens største oljeproduserende land får ikke kvinner kjøre bil. Kvinner har inntil i år ikke hatt stemmerett. Flere kvinner enn menn tar utdanning, men kun en liten andel av kvinnene er yrkesaktive.

Landet er blant verdens rikeste, med økt behov for sysselsetting og et arbeidsliv som er sterkt preget av gjestearbeidere. Turister har ikke vært ønsket, med mindre de kommer som pilgrimer.

– Jeg kunne tenke meg å jobbe med formidling, sier religionsstudenten. Etter at hun har fullført masterutdanningen ved Universitetet i Oslo kommer hun gjerne tilbake til Sotra om jobbmarkedet tilsier det.

Kaffe som «icebreaker»

Ved siden av feltarbeidet skal hun jobbe 50 prosent ved Den norske ambassaden i Riyadh. Med seg har hun blant annet erfaringene som praktikant ved Oslosenteret for fred og menneskerettigheter – og for øvrig to norgesmestertitler og en 17. plass i VM i barista. De er glad i god kaffe i Saudi-Arabia også.

– Som student er det mange dører som åpner seg. Jeg har vært med i et forskningsprosjekt som tar for seg betydningen av 22. juli-angrepet og fellesskapsfølelsen i Norge. Erfaringene med innhenting av data vil nok komme til nytte i feltarbeidet, forteller hun.

Alene i det store utland blir hun ikke, men skal jobbe sammen med to andre norske praktikanter på Den norske ambassaden i Riyadh.

– Jeg gleder meg og føler meg trygg på å reise, selv om familie og venner gleder seg mest til jeg kommer hjem igjen. Det blir en opplevelse for livet, sier hun med et smil.

Fakta Saudi-Arabia

  • Næringsliv: Mye tradisjonell handel, men det moderne Saudi-Arabia er dominert av oljeindustrien; landet har verdens største forekomster: ca. 1/5 av all påvist råolje, samt betydelige reserver av naturgass. Inntektene fra olje-eksporten er dels investert i produktiv virksomhet, inklusiv tungindustri. Mangel på ferskvann begrenser bosetting og næringsliv
  • Norge har en sammensatt eksport av norske varer til Saudi-Arabia, blant annet militært materiell (annet enn våpen), som har medført en viss politisk kritikk grunnet Saudi-Arabias brudd på menneskerettighetene. Flere norske selskaper er etablert i landet.
  • Politikk: Den politiske makten ligger i de indre sirkler av kongehuset. Presteskapet har betydelig politisk innflytelse. Saudi-Arabia regnes som en nær politisk alliert av Vesten generelt og USA spesielt, og landet er medlem av FN og FNs særorganisasjoner, bl.a. Verdensbanken og Organisasjonen av oljeeksporterende land (OPEC)

Kilde: Wikipedia

Les også

keyboard_arrow_up