– Tenk før du låner fra egen bedrift

edit today

Å låne penger fra eget selskap har vært mer vanlig enn mange tror. Hvorfor du ikke lenger bør gjøre det får du vite på dette frokostseminaret 17. desember, i regi av KPMG, DNB og VNR.

Les mer og meld deg på fagseminaret her!

– Å låne penger fra eget selskap har vært mer vanlig enn man tror, men vi mener at det nå er blitt så ugunstig at man ikke bør gjøre det. Ta ut utbytte i stedet for lån, råder Elisabet Ekberg, partner og statsautorisert revisor i KPMG.

Hun har bred erfaring fra revisjon av SMB-bedrifter og faglige spesialoppgaver, og er dessuten medlem av regnskapslovutvalget og leder for Regnskapsstandardstyret i Norsk RegnskapsStiftelse (NRS). Ekberg er en av foredragsholderne på seminaret, som finner sted i Sartor Maskin sine lokaler.

– Ingen så det komme

Frokostseminaret er rettet mot bedriftseiere, alle som er involvert i styrearbeid, regnskapsførere og andre som vurderer aksjonærlån.

– Alle som sitter i et styre er ifølge Aksjeloven ansvarlig for det som skjer i selskapet, og bør gjøre seg kjent med endringene knyttet til statsbudsjettet for 2016. Det er også relevant for regnskapsførere, som skal rådgi og hjelpe andre å ta de rette avgjørelsene, påpeker hun.

Utbyttebeskatning av lån var det få som så komme, og når det kommer fra den blå-blå regjeringen så tror man at det er liten sjanse for at dette vil bli endret senere, sier Ekberg.

Skatteomgåelse

Bakgrunnen er at myndighetene mener aksjonærlån er en skatteomgåelse og at skattemyndighetene bruker svært mye tid og ressurser på å undersøke om dette er reelle lån. Tall fra 2013 viser at det ble tatt opp lån for totalt 22,1 milliarder kroner av denne typen i 2013, blant bedrifter med færre enn 6 eiere.

– Man ønsker at skattemyndighetene skal konsentrere seg om andre ting, sier hun.

Mange store selskaper tilbyr sine ansatte å kjøpe små aksjeposter i egen bedrift, og låner dem penger til dette. Det vil til en viss grad fortsatt være mulig å gjøre dette. Detaljene vil du få vite mer om på fagseminaret.

Nevenyttig

– Vi skal sørge for at innholdet på seminaret ikke blir for teknisk, men at det blir begripelig – med fokus på praktiske konsekvenser, lover hun.

Foruten Ekberg deltar Roger Antonsen, som er ansvarlig for DNBs satsing innen “O for oppstart” på Vestlandet, og Lars Jønsson – styreleder i totalentreprenørselskapet Lars Jønsson AS, som omsetter for rundt 450 millioner kroner årlig.

Seminaret tar også for seg andre viktige endringer, blant annet økning av utbyttebeskatningen og praktiske vurderinger som bør gjøres før nyttår.

Les også

keyboard_arrow_up