25 år som vandrende personalkontor

edit today
De hadde akkurat begynt å tjene penger igjen etter den brutale oljekrisen. Så kom korona.

– Hvis det ikke er flere kriser rundt hjørnet, så håper vi dette nå skal gå bra, sier Bente Moen Borge.

Det er plass til flere rundt lunsjbordet til 25-åringen Vex-gruppen. Ti var de på det meste. Men nå er det bare gründerne Bente og Linda igjen, sammen med Lindas datter Anja. Anja har vært 15 år i bedriften.

– Det har gått veldig opp og ned. Det kan være fullt kjør, og så plutselig er det bom stopp, beskriver Anja Moen Arefjord.

– Vi er et bemanningsbyrå som følger konjunkturene. Vi er de første som vet om ting begynner å gå dårlig, og vi er de første som merker at ting går bra, forteller Linda.

Og nå går det bra igjen. Vex-damene stråler, smiler og snakker. Kundene skriker. Skriker etter fagarbeidere. Platearbeidere og sveisere spesielt. Men også prosjektcontrollere og prosjektkoordinatorer. GasNor på Kollsnes trenger prosessoperatører. Småkraft trenger drifts- og systemansvarlige.

Vex-Gruppen takker lojale kunder som har brukt dem gjennom koronakrisen. – Oppfordringen om å handle tjenester lokalt det siste året har også ført til at vi har fått nye kunder. Det hjalp oss i den tøffe tiden, forteller Bente Moen Borge (i midten).

Alt tyder på oppgang og arbeid for flere.

– Vi har så mye i ordrebøkene som vi ikke har hatt på lenge, avslører Linda Moen.

Nøkkelen til suksess

Men hva gjør Vex-Gruppen og hvordan er gründerbedriften blitt en 25 år gammel suksess?

Jo. De skaffer arbeidere til bedrifter som trenger folk. Til faste stillinger, vikariater, sesongarbeidere og prosjekter. Ulike stillinger til alle nivåer.

– Kundene våre sier at de har så mye å gjøre at det å søke etter folk, gå gjennom søknadene og sjekke referanser har de ikke tid til. Men det har vi. Vi er egentlig et vandrende personalkontor, forklarer Linda Moen.

Etter 25 år er tallet på kunder flere hundre. De aller fleste små og mellomstore bedrifter. I systemene ligger mellom seks og syv tusen kandidater. Nye kommer til hver eneste dag.

– Hvis en kunde trenger en lagerarbeider, så får vi gjerne opp 700 treff, og må velge ut én som passer i bedriften og som har akkurat de sertifikatene kundene forespør.  Vi leverer ikke for enhver pris. Vi må vite at det er rette personen, forklarer Bente.

For med til sammen 65 års erfaring i bedriften og bransjen, kjenner de tre kundene så godt nå at de vet hvilke typer som passer hvor.

– Passer vedkommende ikke, sier jeg heller at vi ikke har en kandidat. Vi leverer ikke bare for å levere. Vi leverer kvalitet, sier hun.

Brakstarten
En uke før oppstarten kom den første saken i Vestnytt om det nye vikarbyrået.

Det er nettopp der Vex-gruppen mener de skiller seg fra sine konkurrenter. Prosessen, oppfølgingen, kvaliteten og treffsikkerheten.

Stoltheten ligger i å hjelpe mennesker til fast jobb. Linda forteller at 97 prosent av alle som går gjennom Vex blir faste ansatte.

Det ble også den aller første kandidaten de fant for en bedrift i 1996.

– Den aller første kunden trengte en ordrebehandler, og Bente fant en i bunken. Hun ble vikar i et halvt år, og så ble hun ansatt, forteller Linda.

I bunken. For det var en bunke de hadde i starten. Papirer med informasjon og bilde av jobbsøkere.

Linda og Bente husker det godt. En uke før oppstarten skrev Vestnytt om dem. I tillegg hadde de hadde kjøpt annonseplass i Bergens Tidende der de inviterte til å registrere seg. Det ble kø, og jobben besto i starten av å registrere alle.

Etter denne annonsen i Bergens Tidende ble det kø utenfor Vikar Expressen sine lokaler.

Det fantes ikke vikarbyrå på Sotra.

Linda jobbet dobbelt, eller?

Det hadde bare gått noen måneder siden påsken samme år. Da hadde de bestemt seg for å starte for seg selv. Linda hadde jobbet i Smedvig Drilling og Vestnorsk Hydraulikkservice, og utdannet seg samtidig innen bedriftsledelse. Bente hadde lang fartstid i Norsk Stål og Statoil. I Statoil jobbet hun fremdeles da hun hjalp Linda med oppstarten av Vikar Expressen.

Men det gjorde ingenting. Søstrene var jo så like. De ler godt alle sammen når de tenker tilbake og forteller:

– I et halvt år sa Bente at hun var meg. Arbeidskapasiteten min var dobbel fordi alt Bente gjorde ble underskrevet med mitt navn, forteller Linda om sin fire år yngre søster.

De hadde lenge snakket om å drive for seg selv. Linda leste i Dagens Næringsliv om «Den eventyrlige utviklingen i vikarbransjen». Boken «Etablererguiden» ble også slukt. Dermed gikk påsken 1996 med til å starte selskap.

Vex Gruppen ble kåret til årets bedrift av Vest Næringsråd i 2004.
Vex´erne viser

Siden gikk det i ett. Linda gikk bedriftslederskolen sammen med ledere fra Sotra, og kjente allerede flere. De fikk store kunder med det samme. De fleste er der fremdeles. For måten Vex-gruppen jobber på har gitt dem et godt rykte.

– Ja, vi har en god standing hos kundene. Man kan se det med en gang der det er Vex-ere ansatt, mener Linda, og får støtte av søsteren.

– Er det mange fra oss i samme bedrift går det en rød tråd gjennom disse folkene. Vi kan ikke helt si hva det er, men noe er det, mener Bente.

– Er det noe dere angrer på etter 25 år?

– Nei. Ingenting. Det har vært et eventyr av en reise, sier Linda.

Vinteren 2020 flyttet Vex-Gruppen fra Temahuset til morderne lokaler i Idrettsvegen i Straume Næringspark. Stikker du innom risikerer du å bli bombardert med godt humør.

Les også

keyboard_arrow_up