Skatt Vest advarer mot useriøse britiske steinleggere i regionen. Illustrasjonsfoto: Eva the Weaver/Flickr

Advarer mot useriøse steinleggere

edit today

– Tidligere erfaringer viser at omreisende irske og britiske stein- og asfaltleggere jobber svart. De betaler ikke moms, arbeidsgiveravgift eller skatt. Vi ser at denne typen kriminalitet også fører med seg anna kriminalitet i regionen vår, som hvitvasking, trygdesvindel og sosial dumping, sier Torkel Fure, skattekrimsjef i Skatt vest. Påskeferie betyr for mange arbeid i hage og hus. Skatt vest advarer nå mot steinleggere som oppsøker deg på døren og vil selge sine tjenester. I en pressemelding fra Skatteetaten hevdes det at mange slike selgere har organisasjonsnummer og bankkonto, og er tilsynelatende seriøse.

Din risiko

Kjøper du svarte tjenester mister du klageretten hvis du mener at jobben er dårlig utført. Det gjør det også vanskeligere for seriøse aktører å overleve i konkurransen med de som driver svart virksomhet. Vær også oppmerksom på at du kan bli straffet for medvirkning til skatteunndragelse hvis kontantbeløpet overstiger 10.000 kroner. Hvordan kan man så vite hvem som er skattesvindlere?

Unngå kontantbetaling

Skatteetaten oppfordrer til å be om faktura, og at du unngår kontant betaling – dermed gjør du det vanskeligere for de som driver svart. Videre bør du hente inn flere tilbud. Du kan sjekke om firmaet står oppført i momsregisteret på handlehvitt.no – selv om oppføring her ikke nødvendigvis er en garanti for at de gjør opp for seg.

Avdekker arbeidskriminalitet

Skatt vest jobber tett med politiet og Arbeidstilsynet for å kontrollere denne gruppen, i fjor ble det gjennomført en rekke aksjoner mot steinleggere og huseiere i hele regionen. Aksjoner i Bergen avdekket nylig arbeidsmiljøkriminalitet i form av blant annet ulovlige ansettelsesforhold, dårlig lønn, manglende sikkerhet og grov utnyttelse av svakerestilte arbeidstakere, heter det i pressemeldingen.

Les også

Meny