Aurelius Finans: Din lokale «luksusfelle»-ekspert

edit today

Har du havnet i gjeldsknipa? Har du tatt opp for mange kredittkort og forbrukslån? Regninger som du ikke klarer å betale ned?

Da er det ikke bare en refinansiering du trenger, men rådgivning fra Margareth Brown i Aurelius Finans på Kolltveit.

– Jeg vet at folk er skeptiske, for det er så mange firma som vil utnytte dem. Men det jeg tilbyr er «ingen quick fix». Vi anbefaler alltid å starte med en grundig opprydning. Vi går i forhandlinger med kreditorer for å gjøre den totale gjeldsbelastningen håndterbar, samtidig som vi prøver å samle gjelden, sier Brown.

Har stoppet 54 konkurser

Du trenger ikke å blottlegge deg på «Luksusfellen» i beste sendetid for å få hjelp. Brown er nemlig ekspert på å løse vanskelige økonomiske problemstillinger både for privatpersoner og bedrifter.

Hun har 32 år fra finansbransjen, og har siden 2006 hjulpet 898 familier til å beholde hjemmene sine.

Brown har stoppet 54 konkurser siden 2009. Bare i oktober var det 534 konkurser og tvangsavviklinger i Norge, ifølge Bisnode.com.

Margareth Brown ønsker å gi flere muligheten til trygt og godt økonomisk liv.

Margareth Brown ønsker å gi flere mulighet til et trygt og godt økonomisk liv.

– Mange av mine klienter lider av postkassefobi. Alt virker håpløst og det er et sårt og personlig nederlag, forteller Brown.

Hun er opptatt av at kunden skal føle seg trygg og ivaretatt, og hun hjelper til med det hun kaller en økonomisk livsstilsendring.

– Jeg blir rasende når jeg leser artikler som «spar penger med refinansiering», hvor formålet er å låne personer som allerede sliter økonomisk mer penger og dermed forverre situasjonen. Jeg ønsker å gi flere muligheten til trygt og godt økonomisk liv, sier Brown.

Lurt å samle på kvitteringer

Brown beskriver seg selv som et budsjettmenneske, og tilbyr klienter opplæring i å bruke regnskap og budsjett.

– For å kunne få orden i økonomien må man endre forbruksmønsteret sitt. Alt teller – man må se på den minste utgiften til den største, råder Brown.

Hun anbefaler å samle kvitteringer fra alle kjøp og føre alt inn i et budsjett som vi har laget og som våre kunder får tilgang til. I begynnelsen er det lurt å skrive inn hva du har brukt hver eneste dag.

– Da først ser du plutselig alt man bruker penger på. Ofte er det mer penger enn man er klar over. En oversikt over forbruket vil bevisstgjøre handlemønsteret, sier Brown.

– Målet vårt er at klienten alltid skal ha penger på konto, slik at vedkommende klarer seg dersom det kommer en ekstra regning – vaskemaskinen eller en tann må byttes – noe som skjer for oss alle! Når vi har gjort vår ryddejobb, så skal kundene våre ha råd til minst en renteøkning på minst 6 prosent, forteller hun.

For lett å få forbrukslån

Det er altfor lett å pådra seg forbruksgjeld, mener Brown.

I Norge har 7,7 prosent av alle kredittaktive personer fått anmerkning, mens bare i oktober fikk 14 347 personer kredittsperre i Norge, ifølge Bisnode.com.

På ett år har antall inkassosaker fra kredittkort og forbrukslån steget med hele 30 prosent, viser tall fra inkassoselskapet Lindorff.

Aurelius Finans holder til på Møllestykket 21 på Kolltveit.

Aurelius Finans holder til på Møllestykket 21 på Kolltveit.

Bare ordet forbrukslån gir 500 000 treff på Google, og i løpet av noen få tastetrykk får man kredittkort.

– Jeg har testet dette selv. I løpet av 1,5 time fikk jeg tilbud om 2,5 millioner i forbruksgjeld. Til sammenligning brukte jeg to måneder på å bli kvitt alle forbrukslånene og kortene, selv om jeg ikke hadde brukt en eneste krone av kreditten jeg hadde fått innvilget, forklarer Brown.

Hennes store drøm er at det blir opprettet et sentralt gjeldsregister, slik at det blir vanskeligere å pådra seg forbruksgjeld av uhåndterlig størrelse.

Nylig sendte regjeringen ut forslag om å innføre et gjeldsregister på høring. Forslaget innebærer at de ulike aktørene som tilbyr forbrukslån kan sjekke hvor mye gjeld låntageren har fra før av, ifølge VG.

PRAKTIKANT FRA BI: Elise Stenhøy Toska er praktikant hos Aurelius Finans.

PRAKTIKANT FRA BI: Elise Stenhøy Toska er praktikant hos Aurelius Finans.

Trenger du hjelp til å rydde i økonomien?

Brown gir økonomisk råd til alle som ønsker det, og hun understreker at hun ser mange ulike skjebner og årsaker til at økonomien kommer ut av kontroll.

– Hvis du er blitt arbeidsledig, syk, blitt enke/enkemann eller tidlig pensjonist, kan det for eksempel være vanskelig å skalere ned forbruket, forteller hun.

I tillegg til å hjelpe privatpersoner, retter også Aurelius Finans seg mot bedriftsmarkedet.

– Når bransjer er i krise settes ofte personlig økonomi til side. Jeg kan være med som en rådgiver før det smeller. Ofte kommer jeg så sent inn i saken, at både bedrifter eller privatpersoner står på dypt vann uten støvler, sier Brown.

Hun håper å kunne være med å bidra til å snu de negative økonomiske trendene vi er inne i nå.

– Det som driver meg er mitt store engasjement for mennesker, sier Brown.

Les også

Meny