Den lange, kalde vinteren førte til at fisken slutten å vokse og skapte utfordringer for Kjell Inge Eide og Sotra Fiskeindustri. Men de er likevel best på gravet laks! Foto: VNR.no

Best på gravet laks i Norge

edit today

– Dette er fantastisk og bekrefter nok en gang at vi holder kvaliteten på et høyt nivå. Vi er stolte, det er en gjev pris. Det viktigste for oss er at vi har slått de store aktørene som man finner i dagligvarebutikkene, som Lofotprodukt, sier daglig leder Kjell Inge Eide i Sotra Fiskeindustri, som var i Trondheim sist uke for å motta prisene.

Norgesmester

Det er ikke første gang bedriften i Porsvika i Sund Kommune mottar utmerkelser for sine produkter, to ganger tidligere har røkelaksen blitt kåret til Norges beste, senest i 2011. NM i Røykt og Gravet Laks blir arrangert annethvert år av Norske Sjømatbedrifters Landsforening og Norges Sjømatråd. Prosessen med å kåre en vinner har pågått siden april. – Vi har visst i en måneds tid at vi var blant de tre beste, forteller Eide. En fagjury bestående av fem personer har vurdert alle produktene og i fellesskap kommet frem til fem finaleprodukter i hver klasse: kaldrøkt, varmrøkt, gravet og åpen klasse. Konkurransen i år samlet 23 produsenter fra hele landet, og til sammen 62 ulike produkter ble bedømt.

Kald vinter ødela

Et ustabilt marked med store svingninger har preget foredlingsindustrien over hele Europa de siste to årene. Svært varierende kilopriser har gjort det vanskelig å inngå langsiktige kontrakter. Den lange og kalde vinteren her til lands har heller ikke vært noen fordel. – Den lave temperaturen i sjøen har ført til at laksen har sluttet å vokse. Når det blir for kaldt i sjøen slutter fisken å spise. Dette har begrenset produksjonsvolumet vårt, sier Kjell Inge Eide.  

Fakta

  • Det har vært en enorm utvikling innen oppdrettsnæringen siden Eide for 33 år siden vakumerte den første røkelaksen på «gullbrett» og begynte med salg via kjelleren til foreldrene. På den tiden ble det produsert 5000 tonn årlig på landsbasis i Norge – i 2012 passerte produksjonen 1.100.000 tonn
  • Sotra Fiskeindustri AS har 150 ansatte, og produserer 20 tonn laksefilet og ca 5 tonn røykt laks daglig
  • I 2009 gikk Sotra Fiskeindustri AS og Coast Seafood AS inn i en strategisk allianse, som ga dem betydelig økt kapasitet på filet- og røyktproduksjonen. Coast Seafood er Norges tredje største eksportør av laks, og tar seg av all markedsføring. Selskapet eier 23 prosent av aksjeandelene i Sotra Fiskeindustri
  • Sotra Fiskeindustri ble kåret til Årets Bedrift av Vest Næringsråd i 2009

 

Vinnerne

Kaldrøkt laks

  1. Seaman Seafood
  2. Karmøy Laks
  3. Delt mellom Fonn Egersund og Sotra Fiskeindustri

Åpen klasse

  1. Einerrøkt pepperlaks fra Mikals Laks
  2. Sitronpepperlaks fra Bofisk
  3. Kaldrøykt ørret fra Leiren Laks

Varmrøkt laks

  1. Fonn Egersund
  2. Mikaels Laks
  3. Hansens Røkeri

Gravet laks

  1. Sotra Fiskeindustri
  2. Lofotprodukt
  3. Leiren Laks

 

Les også

keyboard_arrow_up