Den vanskelige jobbjakten

Det er 20 prosent flere langtidsledige i region vest, sammenlignet med samme tid i fjor. Bent Leo Andersen (49) er en av dem. Se ekspertenes jobbsøkertips!

Han er utdannet diplomøkonom med spesialisering innen varehandel og ledet Bunnpris på Ågotnes da kjeden åpnet butikk der. En fysisk plage tvang ham ut av jobben for to år siden.

– Siden har jeg søkt på utallige jobber som ikke er fysisk krevende på samme måte, innen kontor, administrasjon, personal og HMS-arbeid, salg, logistikk, drift og andre type administrative støttefunksjonsstillinger, sier Bent Leo Andersen til vnr.no. Uten hell.

Antall langtidsledige i region vest er 20 ganger mer enn på samme tid i fjor, viser ferske tall fra Nav. Langtidsledige er jobbsøkere som har vært ledige lenger enn 6 måneder. I øyriket vest for Bergen er det Øygarden som er hardest rammet av arbeidsløshet, med 5,6 prosent ledige.

Flest ledige i industrien

Ikke på ti år har det vært høyere arbeidsløshet i Hordaland, og ledigheten er høyere enn snittet for landet. Høyest er ledigheten på Fedje, Stord og Øygarden. I Øygarden er den største gruppen ledige knyttet til bygg og anlegg, mens i Fjell og Sund er det industriarbeidere som utgjør den største gruppen ledige.

Det er også mange ledige knyttet til bygg- og anlegg og kontorarbeid i Fjell. Ingeniør/IKT-fag, reiseliv og transport er andre næringer med høyere ledighet.

– Jeg vet nesten ikke om en eneste bedrift på Sotra som ikke har sagt opp eller permittert folk. Noen er konkurs. Situasjonen er alvorlig, men det er ikke helsvart – det finnes jobbmuligheter og det dukker opp ledige jobber innimellom innenfor flere næringer, sier Linda M. Moen, partner i Vex-Gruppen.

Hun er likevel optimistisk.

– Vår erfaring gjennom snart 20 år er at første kvartal alltid er roligere enn ellers i året, vi håper at arbeidsmarkedet vil ta seg litt opp etter påske, sier hun.

– Nettverk alfa og omega

Andersen er blant dem som merker konkurransen om de ledige jobbene. Det var 182 søkere til en administrativ høyskolestilling han søkte på, kan han fortelle.

– Det er et år siden, nå er presset på de ledige jobbene enda større, påpeker han.

For å holde seg i ånde har tobarnsfaren fra Kolltveit en mindre deltidsstilling som assistent og miljøarbeider for et bofellesskap, som han skaffet seg via en bekjent. Men han ønsker å jobbe mer. Et større nettverk hadde gitt han en fordel i jobbjakten, tror østlendingen som har bodd på Sotra i seks år.

Sølvi Spilde Monsen, direktør i Manpower Norge, fremhever det å prioritere nettverking som et av de viktigste tipsene til jobbsøkere.

– Et høyt antall ledige stillinger lyses ikke ut, dermed kan nettverk være avgjørende for hvilke muligheter du får høre om. Bruk kontaktnettet ditt aktivt og informer om at du er på jobbjakt, råder hun.

– Jeg har mer å gi

– Man får ikke brukt seg selv på samme måte, jeg savner å jobbe mer og føler at jeg har en mental kapasitet som jeg ikke får helt utløp for. Jeg liker varierte arbeidsoppgaver og det å jobbe i fellesskap mot et mål, sier Andersen.

– Det økonomiske aspektet er også et moment i dette. Og jeg er redd alderen jobber mot meg, legger 49-åringen til.

– For langtidsledige kan deltakelse i arbeidsrettede tiltak være nødvendig og hensiktsmessig for at de skal kunne skaffe seg inntektsgivende arbeid. Tildeling av tiltak skjer etter en individuell vurdering, sier avdelingsdirektør Nina Andersen for Nav i Fjell, Sund, Øygarden og Askøy. Hun er også leder for Nav Fjell.

Lettere for nyetablerere

NAV samarbeider med en rekke offentlige og private aktører som tilbyr kurs rettet mot nyetablerere og grundere og har økt fokus på dette nå.

Et politisk forslag kan gjøre det lettere å beholde dagpenger kombinert med utdanning enn det dagens regelverk åpner opp for, dersom det blir vedtatt. I tillegg er det forslag om å utvide perioden man kan beholde dagpenger under egenetablering.

 

6 tips til jobbsøkeren

  1. Jobb med CV-en: Den skal på kortest mulig tid fange oppmerksomheten og interessen til en potensiell arbeidsgiver. List den mest relevante erfaringen øverst og fatt deg i korthet
  2. Søknaden: Gi den et mer personlig preg – den skal gi et bilde av hvem du er og hva som skiller deg fra andre. Jobb med språket og les korrektur, la ikke slurv og feilstavelser ødelegge helhetsinntrykket
  3. Intervjuet: Det mest krevende med jobbjakt er å få innpass til intervjurundene. Da betyr det at du har de rette kvalifikasjonene og personlig egnethet blir vesentlig å få frem. Kom ikke for sent! Valg av antrekk er viktig for førsteinntrykket, er du usikker på kleskoden – kle deg heller for pent
  4. Vær utholdende: Bak tilrettelagte søknader og CV-er ligger en betydelig arbeidsmengde og avslag kan være tøft. Forstå dine kvalifikasjoner og begrensninger, slik at stillinger du søker på er stillinger du faktisk har gode muligheter for å få
  5. Prioriter nettverking: Mange jobber lyses aldri ut. Bygg nettverk og bruk nettverket aktivt – sørg for at folk vet at du er let etter jobb
  6. Sosiale medier: Stadig flere arbeidsgivere sjekker ut aktuelle kandidater ved et tilfeldig Google-søk. Tenk over hva du legger ut av informasjon, bilder etc. i sosiale medier. Hvilket inntrykk ønsker du å gi av deg selv? Det kan være utslagsgivende for om du får muligheten til å presentere deg i et jobbintervju

Tipsene er utarbeidet av Sølvi Spilde Monsen, direktør Manpower

 

Author Inger Elise J. Økland

Flere nyheter av Inger Elise J. Økland

Leave a Reply

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Det lønner seg å delta på VNR-treff
MENY
Vest Næringsråd
X