Desembertreffet: Derfor bør du velge kortreist mat

edit today

Tirsdag 6. desember hadde VNR årets siste medlemstreff på Skikkelig Mat.

Desembertreffet ble åpnet av Gunnar Nagell Dahl, som er matattaché hos Fylkesmannen i Hordaland. Han er svært opptatt av den lokale matkulturen.

− Bergen har en stolt mattradisjon. Det eneste østlendingene har for seg selv er svineribbe og medisterkaker, sa Nagell Dahl og viste til kjente juleretter som lutefisk, fersk torsk, røkt mat og pinnekjøtt.

Men hvordan skal vi få lokal mat mer i vinden? Her er matattachéens beste tips:

− Bruk produktet og fremsnakk det! Lokal matproduksjon er en del av identiteten vår – vi merker jo hvor stolte vi blir når vi ser norske varer når vi er i utlandet, sa Nagell Dahl.

Per Aarsand og Gunnar Nagell Dahl.

Per Aarsand og Gunnar Nagell Dahl.

Strilalam – dyrevelferd i fokus

Elin Ulveseth Minde representerte én av seks bønder som driver Strilalam. Hun holdt et to minutters innlegg på treffet.

− Vi er opptatt av dyrevelferd – det står i høysetet hos oss, fortalte Ulveseth Minde.

Det er flere grunner til at kortreist kjøtt smaker bedre.

− Når vi avliver dyr, frakter vi dem til Algrøy. Denne korte reisen gjør at dyrene ikke blir stresset, det blir mindre blod i kjøttet – noe som igjen gir topp kvalitet på kjøttet, sa Ulveseth Minde.

Pinnekjøttet til Strilalam er svært populært og i år har de økt produksjonen.

− Vi er foreløpig ikke utsolgt. Det er heller ikke dyrt, du finner pinnekjøtt på Rema 1000 og Kiwi som er dyrere enn vårt, påpekte Ulveseth Minde.

STRILALAM: - Villsau er et uoppdaget produkt. Du tror det ikke før du har smakt det, sier Elin Ulveseth Minde fra Strilalam.

STRILALAM: – Villsau er et uoppdaget produkt. Du tror det ikke før du har smakt det, sier Elin Ulveseth Minde fra Strilalam.

Populær fiskesuppe

− Maten vi selger på Glæsvar Kafe er veldig lokal. Det er stort sett fiskemiddager det går i. Vi selger rundt 7000 porsjoner fiskesuppe i året, fortalte Jon Steinar Midlang, daglig leder på Glesvær Kafe & Catering.

I tillegg til at det er mulig å bestille varm og kald mat til levering, har de har også egen lutefiskproduksjon på Glesvær.

Jon Steinar Midtlang er daglig leder på Glesvær Kafe & Catering.

Jon Steinar Midtlang er daglig leder på Glesvær Kafe & Catering.

desembertreffet6desembertreffet7desembertreffet1desembertreffet4desembertreffet3desembertreffet2

Les også

Meny