– En bank uten kontanter, er det en bank?

edit today

– Kan en bank som forvalter penger la være å forvalte kontanter? spør Frank Karlsen i dette blogginnlegget.

Sotrabloggen er en næringsblogg for regionen vest for Bergen. Innleggene er personlige. Våre gjestebloggere får her mulighet til å fritt ytre seg om små og store temaer som de mener berører næringslivet. Denne gangen er det Frank Karlsen, daglig leder i Karlsen & Sønn, som skriver.

Etter det jeg forstår har de fleste banker avviklet kontanter i form av sedler.

Her en dag i forrige uke fikk jeg betalt kr 8.000,- i kontanter, som en del av et gammelt oppgjør. Pengene tok jeg med til min forretningsbank for å sette de inn på bedriftens konto. Men det var det slutt på i den banken fra 1. juli. Jeg gikk over gaten til min personlige bank i håp om å sette de inn på min konto for å overføre de til bedriftens konto. Det gikk heller ikke. Jeg ble da henvist til «post i butikk», og måtte stille meg i kø mellom matvarehandlende kunder, tippekunder og postkunder. Jeg fikk satt inn pengene og fikk overført dem til rett konto. Det tok meg en time i min arbeidstid.

Etter dette stiller jeg spørsmålet: kan en bank som forvalter penger la være å forvalte kontanter? Vi har hørt om hvitvasking og om «svarte penger», men det går da ikke an å kriminalisere alle som av en eller annen grunn må arbeide med kontanter som betalingsmiddel! 

Mange enkeltpersonforetak og småbedrifter har en tradisjon for å bruke kontanter, for så å sette pengene i banken sin på redelig vis. I tillegg til at vi alle må i butikken for å gjøre dette, er det en max grense på 25.000,- inn og ut. Er det en litt overivrig bankpolitikk vi ser eksempler på ? Er det riktig at de som steller med pengene våre ikke har penger og ei heller vil ha penger?

Jeg skal snart reise til Tyskland og er blitt oppfordret til å ta med kontanter fordi det mange steder ikke er tradisjon for å handle med kredittkort, og det er langt mellom minibankene. Her er det kontanter som gjelder. Når et av de tyngste EU-landene fortsatt bruker kontanter som betalingsmiddel på store deler av landsbygden skjønner jeg ikke hvorfor lille Norge skal være de første til å innføre denne type ordninger.

For å gjøre det enda vanskeligere må Euro heves i minibanken og denne har en grense på 9.500,- norske kroner.

Jeg foreslår for bankene at de igjen setter inn sine seddelmottak, og at uttak kan gjøres i minibanker med høyere beløpsgrense.

En bank som ikke vil håndtere dine penger – da er det ikke lenger en bank for meg!

Frank Karlsen, senior i arbeid

Les også

Meny