– Enten tar du over, eller så selger jeg hele skiten!

edit today
Meldingen fra faren var ikke til å misforstå. Da tok Kjetil ansvar, selv om han egentlig hadde andre planer.

– Jeg hadde planer om å bli lege, men en kjedelig biologi- og kjemilærer tok knekken på motivasjonen.

Oldefaren hadde åpnet Hotell Augustin i 1919. Eierskapet hadde vandret videre, og var i 3. generasjon da faren ble syk. Faren hadde anbefalt unge Kjetil å ta økonomilinjen på videregående da lege-tanken visnet. Og etter studier på Handelshøyskolen måtte karrierevalget plutselig tas.

– Da jeg var ferdig på NHH ble min far syk og trengte min assistanse. Tidlig sa han til meg «enten tar du over familiebedriften og blir her nå, eller så selger jeg hele skiten». Som ansvarlig eldstemann i søskenflokken tok jeg da plass i familiebedriften, forteller Kjetil Smørås.

  • Meld deg på frokostseminaret med Smørås her!
Eventyrlig vekst

Nå er det 32 år siden farens ultimatum. Den gang eide familien ett hotell med kafé i kjelleren. Livet var alt annet enn glamorøst. Det var knallhardt arbeid. Det var på håret at bedriften gikk i balanse.

– Det var ikke bare kjekt til å begynne med. Bedriften hadde ikke råd til å betale meg all verden. Etter hvert lærte vi oss hvordan vi kunne fordele oppgavene mellom min mor og meg, samt min far som trakk seg ut av den daglige driften tidlig på grunn av sykdom, forteller han.

Siden den gang har historien om De Bergenske blitt som et eventyr å regne. Akkurat nå driver de fem hoteller, seks spisesteder og mer enn 30 andre lokaler i Bergen sentrum.

Hotellene er:

På tampen av fjoråret inngikk Smørås en avtale om å også kjøpe Hordaheimen, naboen til familiens opprinnelige prosjekt, Augustin. Med den siste investeringen har Smørås nå 755 rom i seks hoteller i Bergen sentrum.

– Mitt DNA handler om å vokse, sa han til Finansavisen, etter det siste kjøpet.

5. generasjon står klar

På Bergen Børs Hotel kan man i helgene finne en resepsjonist som heter Louise. Tidligere sørget hun i flere år for at gjestene fikk frokost.

Allerede før konfirmasjonsalder fortalte Louise sin far at hun gjerne ville følge i hans fotspor. Nå studerer hun på NHH for å gjøre seg klar til oppgaven.

– Det er inspirerende for meg at hun har slike ambisjoner og gir håp om kontinuitet, og at familiebedriften kan få et godt liv også i femte generasjon, sier Kjetil Smørås.

Ingenting skal oppleves standardisert fra hotell til hotell. De Bergenske er ingen hotellkjede. Det vil de heller ikke være. Smørås mener det har alt så si for selskapet, og veksten de opplever, at de går motstrøms kjedene og tilbyr noe annet.

– Hos oss har vært hotell sin egen identitet basert på stedets og byggets historie. Vi har viktige vest-norske mattradisjoner som står seg godt. Vi kan jo ikke spise pizza, pasta og burgere hver dag. I tillegg ønsker vi å forsterke opplevelsen av Bergen og Vestlandet, forklarer han.

Les også

keyboard_arrow_up