NETTVERK OG NYTENKNING: Andreas L. Nordeide, skriver i Sotrabloggen om hvordan vi kan bidra til å sikre vår region kortreist arbeidskraft og møte samfunnsendringene i dag og i fremtiden.

Etterspør samarbeidsbedrifter for skoler

edit today

Sotrabloggen er en næringsblogg for regionen vest for Bergen. Innleggene er personlige. Våre gjestebloggere får her mulighet til å fritt ytre seg om små og store temaer som de mener berører næringslivet. Denne gangen er det Andreas Larsstuen Nordeide, skole- og næringslivskoordinator og pedagogisk IKT-konsulent, som skriver.

Da næringsminister Monica Mæland stilte på frokostmøte på Ågotnes i april fremhevet hun blant annet betydningen av hvor viktig det er at eleven utdannes til å forstå det samfunnet de skal jobbe i. Dette understrekes med at vi er midt inne i en digitaliseringsprosess som kan sammenlignes med den industrielle revolusjonen. Dette var også tema på NHOs årskonferanse i januar 2016, REMIX – det nye arbeidslivet. Hovedbudskapet var at arbeidslivet står overfor store teknologiske endringer, preget av digitalisering og automatisering.

Dette tar vår region på alvor.

Skolesektoren har for lengst startet å foreta de nødvendige steg for å fremme kompetanser som samsvarer med behovet i det kommende arbeidslivet. Næringslivet er essensielle i dette arbeidet, og aktører som VNR, Acos, Sartor Storsenter, SpareBank1 SR-Bank, Statoil og Aker Solutions har engasjert seg i skole- og næringslivssamarbeidet.

Vi har opparbeidet spisskompetanse som begynner å bli lagt merke til utenfor regionens grenser.

Grunnmuren i et slikt samarbeid er nettverksbygging og ideutveksling. Dette krever møteplasser der vi kan møtes på tvers av bedrifter og sektorer. Viktigheten av slike møteplasser understrekes i Steven Johnsens TedTalk, der han peker på betydningen av Londons kaffehus på slutten av 1600-tallet for den senere Opplysningstiden. VNR er en nøkkelaktør for tilrettelegging av vår regions «kaffehus».

Fremover etterspør vi samarbeidsbedrifter for skoler.

Arbeidslivets praksis kan møte skolesektorens undervisning i felles prosjekter. Dette kan stilles ut under årlige Energimesser, under paraplyen Kunnskapsbyen i Vest. Der kan bedrifter, med sine samarbeidspartnere i skolesektoren, vise frem hva fremtidens kloke hoder jobber med. Derfra kan vi sammen utvikle oss for å se mulighetene i den revolusjonen vi er inne i.

Slik kan vi bidra til å sikre vår region kortreist arbeidskraft og møte samfunnsendringene i dag og i fremtiden.

Av Andreas L. Nordeide
Skole- og næringslivskoordinator
Pedagogisk IKT-konsulent

 

Les også

Meny