Etterspør salgslærlinger

edit today

– Har du en bordgrill? Spør en mann i arbeidstøy som haster inn i butikken, mens han kaster et blikk på det nyeste innen griller som har fått orkesterplass på gulvet.

Det er knappe to måneder siden Jernia åpnet sin nyeste kjedebutikk i Sartor Storsenter. Butikksjef Bente Ekren forteller at salget av høytrykksspylere, griller, maling og andre sommer- sesongvarer allerede er i gang.

TV-reklamekampanjer gir fortsatt god effekt, men kampen om kundene har de siste årene tilspisset seg merkbart.

Sterkt fokus på salg

– God service har aldri vært viktigere enn nå, med økt konkurranse om kundene, sier Ekren. Hun er utdannet interiørkonsulent og ble butikkleder for Nille for ti år siden, i en alder av 19 år.

Øygardingen mener at en ung lærling kan være døråpner mot yngre forbrukere og tok kontakt med opplæringskontoret L2L, som formidler 160 lærlinger innen 19 ulike fagområder på Sotra – nå også innen salgsfaget.

– Vi ønsker dessuten å bidra til å øke tilbudet til lærlinger i nærmiljøet, sier Ekren.

– På bakgrunn av flere henvendelser vil vi satse på lærlinger innen salgsfaget, sier Grethe Bjorøy, leder for L2L til vnr.no.

– Vi hjelper også ansatte i medlemsbedriftene våre frem til fagbrev, noe som blir stadig viktigere. Spesielt i nedgangstider er det vanskelig å komme inn på arbeidsmarkedet igjen uten fagbrev, dersom man faller ut, sier Bjorøy i L2L.

Kurser butikk-ansatte

Økende netthandel, kjøpesenterkrig og konkurranse butikkene imellom fører til økt behov for kompetanse innen salgsfaget, bekrefter markedssjef Hans Jarle Einarsen.

– Vi vet at servicenivå og omsetning henger sammen. For mange er salgsjobben den første jobben, gjerne ved siden av studier. Opplæring er derfor veldig viktig, jo mer – jo bedre, sier Einarsen, som mener at service vil være helt avgjørende for om en butikk lykkes.

Ved hjelp av BKA-midler fra Kunnskapsdepartementet tilbyr Sartor Storsenter kurs til butikkansatte i senteret i samarbeid med Folkeuniversitetet Vestlandet. Rong senter og Sund senter gjennomfører tilsvarende kurs i fellesskap, opplyser Folkeuniversitet.

– Vi skreddersyr kurs for bedrifter som trenger det, sier studiekonsulent Monika Tøkje Hauge. Folkeuniversitetet Vestlandet er en erfaren kurstilbyder av «Basiskompetane innen arbeidslivet» (BKA).

Les også

Meny