Gullet i den ødelagte PC-en

edit today
Inne i den knuste mobilen og i laptopen som du ikke har startet på årevis, finnes det små verdifulle deler kan brukes om og om igjen.

– Livet til et IT-produkt begynner i en gruve i Afrika og ender i en skuff i Norge. Slik kan vi ikke ha det fremover. Vi må finne en måte å bruke om igjen det som virker, og gjenvinne det som er ødelagt, mener Aina Rørgård, løsningsrådgiver i Atea.

Det er beregnet at det ligger ti millioner mobiltelefoner i skuffer og skap bare i Norge. I hele verden er datautstyr og mobiltelefoner er (lenke) i ferd med å bli et stort problem. Et problem som rammer de fattigste delene av verden hardest. Avfallet havner gjerne i store deponi eller smeltes om i åpne flammer uten å ha vært kildesortert.

– I Atea beregner vi at en laptop kan brukes inntil tre ganger på nytt bare ved å skifte enkelte komponenter. Den har en verdi selv om du syns den er for dårlig akkurat nå. Den har til og med en verdi når den er ødelagt, forteller Rørgård.

Aina Rørgård, løsningsrådgiver i Atea.
Redder verden litt

Norske myndigheter beskriver innholdet i PC-er, skjermer, nettbrett og mobiltelefoner som konfliktmineraler. Typiske eksempler er gull, tantal, tinn og tungsten, kalt 3TG.

«Disse mineralene utvinnes i land med høy risiko for menneskerettighetsbrudd og der handelen med mineralene kan bidra til væpnet konflikt.»

I tillegg kommer kobolt, som finnes i batteriene i utstyret, og i el-biler.

«Det er dermed en viktig ressurs i omstilling til lavkarbonsamfunnet. Det er påvist alvorlige menneskerettighetsbrudd også ved utvinning av kobolt.»

Slik kan du bidra med bærekraft for IT utstyr

Dette er noe av bakgrunnen for at IT-leverandøren Atea, som lever av å selge datautstyr, nå også har et mål om å hente tilbake alt de selger ut.

– Flere og flere bedrifter er opptatt av bærekraft. Ofte er de ikke helt sikre på hva de konkret kan bidra med, eller hvor de skal starte. Dette kan de gjøre: Sikre gjenbruk av IT-utstyret, oppfordrer hun.

VERDIER: – I Atea beregner vi at en laptop kan brukes inntil tre ganger på nytt bare ved å skifte enkelte komponenter. Den har en verdi selv om du syns den er for dårlig akkurat nå. Den har til og med en verdi når den er ødelagt, forteller Aina Rørgård.

I fjor gjenbrukte Atea 400 000 produkter fra sine kunder. De samler inn, gjennomfører sikker sletting av data, selger videre det som fungerer og plukker ut for gjenbruk de verdifulle delene i ødelagt utstyr.

Gjennom denne tjenesten gjenbruker/resirkulerer Atea 97,7% av utstyret som kommer inn.

Bedrifter som løser avfalls-problemet for IT utstyr på denne måten, kan skilte med FNs bærekraftmål nummer 12: Ansvarlig forbruk og produksjon.

Gratis prøve

Nå ønsker de kontakt med bedrifter i Øygarden som har mye IT-utstyr, og som vil prøve ut konseptet gratis frem til sommeren.

– Vår erfaring er at det ligger store mengder gamle PC´er og annet IT-utstyr rundt om i bedriftene. Vi vil gjerne hjelpe dere med å føre det videre i verdikjeden på en trygg måte, sier Rørgård.

For tiden er bærekraft inngang til mye. Vi vant et anbud på Haugalandet nå nettopp, der 25 prosent av vektingen i anbudet handlet om bærekraft.

Markedsansvarlig Anita Marie B. Rath i Atea

Det er også gratis for bedrifter å bli med i 100%-klubben, der man forplikter seg til målet om å gjenbruke og resirkulere alt IT-utstyret. Et slikt grep kan komme til nytte i for eksempel anbudsrunder. Det har Atea selv fått erfare. Markedsansvarlig Anita Maria B. Rath forteller at bærekraft vektlegges tungt i flere anbudsprosesser.

BUR TIL BEDRIFTER:

– For tiden er bærekraft inngang til mye. Vi vant et anbud på Haugalandet nå nettopp, der 25 prosent av vektingen i anbudet handlet om bærekraft, forteller markedsansvarlig Anita Marie B. Rath.

Bedriftene som blir med, vil få et skap eller bur til å plassere utgått utstyr i. Skapet er låsbart for utstyr som inneholder sensitiv informasjon. Etter avtale henter Atea burene tar hånd om avfallet og sender ut rapport på utført tjeneste.

Har du gammelt IT-utstyr, og vil prøve ut returordningen? Ta kontakt med Aina.Rorgard@atea.no

Les også

keyboard_arrow_up