Han skal tenke store tanker

edit today

Hvordan skal subseaklyngen på Ågotnes fortsatt være verdensledende i fremtiden? Det er sånt som Gunnar Buvik skal jobbe med i GCE Subsea.

Riggene ligger på rekke og rad ved CCB, badet i sol. Aldri har så mange rigger lagt til kai samtidig på Ågotnes. Og aldri før har det vært så lite aktivitet.

Den nyansatte forretningsutvikleren til GCE Subsea depper ikke over nedgangstidene i oljen. Han snakker om «crossover», gradvis overgang til «det grønne skiftet» og muligheter knyttet til marin, fornybar energi.

Kunnskap på tvers av bransjer

Gunnar Buvik har bakgrunn fra blant annet Business Region Bergen, Vestavind Offshore og VTT Maritime, som er GCE Subsea-medlem. Han har ti års erfaring fra offshore-leverandørindustrien og har jobbet mye med nettverks- og klyngearbeid, og har i tillegg god kjennskap til markedet for offshore vind.

– Subseakompetansen er gull verdt for andre havromsnæringer. Et lite eksempel er bruk av offshorekompetanse når det skal bygges store flytebroer eller senketunneler langs kysten vår. GCE Subsea kommer til å ha et stort fokus på det vi kaller «crossover»: overføring av kompetanse, forteller Buvik.

Det grønne skiftet

GCE Subsea har blant annet inngått et samarbeid med NCE Seafood Innovation og skal i fellesskap utrede en rapport hvor det fremkommer hvordan subseaklyngen kan bidra i sjømatproduksjonen.

– Rapporten skal synliggjøre konkrete muligheter for overføring av subseakompetansen til  havbruksnæringer og vil bli presentert på en konferanse i mai, forteller han.

Veien videre handler også om å forberede det som alle politikere snakker om: Det grønne skiftet. Overgangen fra olje til fornybar energi.

– Vi skal fortsatt jobbe med olje og gass i veldig mange tiår fremover, men må også tenke langsiktig. Flere av våre medlemsbedrifter jobber allerede med offshore vind, og andre snuser på dette markedet, sier han.

Døråpner

Overgangen fra NCE til GCE-status innebærer mer av alt som NCE Subsea har drevet med siden 2008, men med et enda større nasjonalt og internasjonalt fokus.

GCE Subsea har inngått et samarbeid med seks internasjonale universiteter som er eksperter på subsea: Global Subsea University Alliance (GSUA). GCE Subsea skal også sammen med HiB bidra til å utvikle e-læringsopplegg for subsea-ingeniører i Afrika, forteller  Buvik.

Men først og fremst skal GCE Subsea legge til rette for at de rundt 120 bedriftsmedlemmene skal kunne nå nye markeder, understreker CEO Owe Hagesæther i GCE Subsea.

– Det skal også merkes lokalt at vi har fått mer ressurser, både i form av økt aktivitet og i form av et større fokus på FoU og drahjelp fra statlige tilskudd. Klyngen skal få økt konkurransekraft, gjennom fokus på standardisering, kostnadskutt, teknologiutvikling og bedre arbeidsprosesser, sier Hagesæther.

 

Les også

keyboard_arrow_up