- Vi starter forsiktig med helgeåpent i sommer, sier Siv Støldal (t.v) og Tone Boska i Dei på Gjerdet. Foto: vnr.no

Her blir det butikk og kafe i sommer

edit today

Å trå over dørstokken til det gamle huset på Fjell Gard er som å forflytte seg flere tiår tilbake. Huset oser av sjarm, historie, menneskeskjebner og sterke håndverkstradisjoner. Om et par måneder skal huset åpnes for kunder.

Forsiktig start

– Vi ønsker å ha en forsiktig åpning med helgeåpent i sommer. Fra høsten vil vi ha en offisiell lansering og satse for fullt. Her ligger et stort kommersielt potensial, mener duoen som utgjør kjernen i merkevaren Dei på Gjerdet. De to stuene er innredet med inventar og utstyr fra to-tre ulike tidsepoker. Kafeen kan benyttes til små selskaper, men er også egnet til servering av grupper på 30-40 personer i tillegg til ordinær kafedrift. I kjelleren blir det plass til en gårdsbutikk, først og fremst mat- og håndverksprodukter.

Stor interesse

Boska og Støldal forteller at mer enn 70 interessenter har meldt seg i løpet av prosessen, men at det nå skal tas en siste gjennomgang for å kartlegge hvem som ønsker å være med i samvirket. – Vi ønsker at produktene som selges er inspirert av huset, historien eller tidsepokene på en eller annen måte, sier Støldal. – Med begrenset plass her, håper vi å kunne benytte den nedlagte barneskolen på Fjell til produksjon som trykking og veving, og kursvirksomhet. Dette vil kunne være en arena for å stimulere barn og unges interesse for håndverk, forteller pådriverne, som allerede har et samarbeid med Sotra Husflidslag.

Spisskompetanse fra London

Da den internasjonalt anerkjente designeren Siv Støldal flyttet hjem til Tyssøy etter ti år i London, var ikke Tone Boska, som da jobbet med kulturutvikling i Gode Sirklar, sen med å gripe tak i henne. Senere viste det seg at en gammel slektning av Støldal hadde bodd i nettopp dette huset. – Hennes spisskompetanse og internasjonale nettverk har vært viktig i utviklingen av konseptet, forteller Boska som har hatt ansvaret for nettopp det. Selv er hun utdannet lærer og jobber med kunst og entreprenørskap. Nå jobber begge to med et nasjonalt prosjekt, «Flettverk», som skal kartlegge og videreutvikle eksisterende tekstilproduksjon. Erfaringene vil de kunne dra nytte av i det videre arbeidet med Gjerdet, og omvendt.

Ny p-plass og innkjørsel

Problematikk knyttet til trafikksikkerhet har trenert arbeidet med å få i gang driften. I disse dager pågår mindre sprengningsarbeid for å tilrettelegge med ny adkomst og parkeringsplass. Arbeidet finansieres av midler fra kommunen og fylkeskommunen. Gjerdet Kulturminnegard har også tidligere fått midler fra Sparebanken Vest – VNR-fondet. Fakta

  • Aktiviteten på Gjerdet skal organiseres som et samvirke, en driftsmodell som ble foreslått av Gode Sirklar og vedtatt av Fjell kommune for et år siden. Ideen rundt Fjell Kulturminnegard kom opp i 2006 i forbindelse med Perler i Nordsjøløypa, ett av ti pilotprosjekter i landet som ble realisert for å skape aktivitet rundt kulturminner på en ny måte.
  • Trygdesjef Olga Fjell (1915-2006) bodde hele livet sitt på bruket. Det ble kjøpt av Fjell kommune i 2007. Målsettingen er å ta vare på gamle mat- og håndverkstradisjoner, utvikle opplevelsespakker i samspill mellom landbruk, kultur, historie og reiseliv, samt ta i bruk det flotte friområdet fra gården og opp til området rundt Fjell festning.
  • Det er også et formål å formidle et hverdagsperspektiv fra krigshistorien. Huset ble først delvis og siden helt okkupert av tyskerne og brukt som administrasjonsbygg for aktiviteten på festningen under 2. verdenskrig.

Les også

keyboard_arrow_up