«Hvordan kan verdens beste bli bedre?»

edit today

– Det vi ser nå er kanskje noe av det mest dramatiske jeg har sett og jeg liker ikke å svartmale for norske industribedrifter er flinke til å omstille seg, sa LEAN-ekspert Bård Karlsen, executive director EY Advisory på gårsdagens fagseminar som ble arrangert av Vest Næringsråd og EY.

Han delte sine erfaringer fra prosessforbedring i norsk Industri, deriblant Elkem. Seminaret samlet mer enn 50 deltakere som kom for å høre om «hvordan møte økende krav til kostnadseffektivisering».

VM i venting

– Norsk industri er virkelig i verdensklasse – det må de for å være konkurransedyktige. Her tjener industriarbeiderne 5 eller kanskje 10 ganger mer enn i Kina. Jeg har jobbet med rådgivning innen alle næringer, men har aldri møtt så mange dyktige folk som etter at jeg begynte å jobbe med oljeservice, sa Karlsen.

Men det holder ikke å være verdens beste når selv de beste må spare penger.

– En undersøkelse av 400 EPS-prosjekter viste at noe er fundamentalt galt i måten ting blir gjort på, i prosesskvaliteten. Kontorene er flaskehalsen, det er VM i venting for verkstedene: på deler, på dokumenter, på alt! sa han.

For mange baller i luften

Man flytter på ting som blir stående «i evighet» fordi man har altfor mange prosjekter gående på en gang og får ingenting ferdig. Det medfører overskridelser på tid, kost og kvalitet, sa Karlsen, som mener at multitasking er «gift» for kreativitet.

– Få prosjektene ferdig så raser kostnadene av! Bare det å flytte en del fire meter i et verksted krever enormt mye papirarbeid. Dere må slutte å gjøre det som ikke skaper verdi. Finn ut hva som faktisk skaper verdi og bruk resten av tiden på nyskaping i stedet, sa Karlsen.

Han viste til undersøkelser som dokumenterer at medarbeidere trives bedre på en arbeidsplass hvor man får fullført oppgavene sine og at sykefraværet og kostnadene dermed går ned.

Tidstyvene

– De bedriftene som ikke klarer å øke produksjonen minst 2-4 prosent hvert år overlever ikke. Elkem klarte det «umulige», å få hver medarbeider til å produsere 600 ganger mer i 2013 enn i 2003, fortalte han engasjert, og viste til flere tilsvarende eksempler.

Involverende lederskap er krevende, men helt sentralt for å lykkes med slike prosesser, vektla han.

– En annen tidstyv er «rework», som det foregår altfor mye av. Ting som må gjøres på nytt fordi det er for dårlig planlagt og for mange sjefer. E-post som sendes frem og tilbake og folk som settes på kopi. Slike forstyrrelser kan ofte utgjøre hele 60-80 prosent av jobbhverdagen, sa han og viste på nytt til forskning.

Ivar Halstvedt, administrerende direktør i SF Kino, fortalte hvordan han hadde vært med å utvikle kinoen fra 1989 og frem til i dag, med økende konkurranse fra andre underholdningstilbud.

Gründer Kåre Bjorøy vektla også involvering og medeierskap som effektive virkemidler for å få de ansatte til å kjenne eierskap til bedriften og maskinene.

Les også

keyboard_arrow_up