Hvorfor brenner bare en av tapetstrimlene?

edit today

Brannmannen fra Sotra Brannvern setter fyr på to tapetstrimler. Mens den ene brenner opp på sekunder, er det ingen flammeutvikling på den som er sprayet med det helt nye brannforebyggende produktet i JAF-serien. De SINTEF-testede produktene ble nylig demonstrert for et pressekorps på Falck Nutec.

Midlene ble også demonstrert på gardiner og isopor.

Ved påsetting oppstår minimalt med røyk og ingen flammer. Brannen etterlater seg kun svarte flekker.

– Disse produktene vil være høyst relevante for en rekke bedrifter med verksteder og andre som har fokus på brannsikkerhet, og som ønsker å være i forkant for å minimere risikoen for brann, sier Otto Hansen, daglig leder i Varrotec.

Hindrer spredning

Produktene vil kunne bedre sikkerheten i for eksempel båter, og redusere risikoen for brannspredning betydelig, påpeker Hansen.

– Dette er en ny generasjon brannslukkende- og brannforebyggende midler. Produktene har unike egenskaper; de slukker alle typer branner og når en brann er slukket så vil den ikke blusse opp igjen. Vi er de eneste i Norge som selger produktene, sier han.

Sund-bedriften selger fra før rengjøringsprodukter, desinfiserende midler og impregnering. De nye produktene innen brannsikring er utviklet og patentert av Miraculum Applications AB i Sverige og utprøvd i SINTEFs test-laboratorium.

Miljøvennlig

JAF-produktene finnes i tre ulike varianter. En vannbasert gel beskytter effektivt mot brann på alle sugende og ikke-sugende underlag i for eksempel et motorrom, kledning på hus, dører og ellers alle flater som kan forebygges mot brann.

En spray er utviklet spesielt for tekstiler og har de samme egenskapene som gel-en. En tredje variant er ment for aktiv brannbekjempelse av det som kalles flytende branner; bensin, flybensin og lignende. Middelet blander seg med oljeholdige væsker slik at oljen ikke vil antennes igjen.

– Produktene er biologisk nedbrytbare, skader ikke flatene som behandles og er ikke skadelig for mennesker, dyr eller naturen, hevder Hansen og viser til at de fleste andre brannslukkemidler skader inventar i brannutsatte boliger og lignende. JAF-produktene gjør ikke det.

Les også

Meny