Innovasjonsheder til Fjell-skole

edit today

De ga elevene nettbrett, det var starten på en digital satsing i smarbeid med næringslivet. Blant 13 søkere i landet ble Tranevågen ungdomsskule plukket ut som en av tre finalister til «Innovasjonsprisen 2016».

Blant 13 søkere ble Tranevågen ungdomsskule plukket ut som en av tre finalister til «Innovasjonsprisen 2016». Jong skole i Bærum vant prisen.

– Innsatsen dere har lagt ned ved skolen er imponerende, skriver Senter for IKT i Utdanningen, som står bak prisen.

– Henger høyt

– Dette er en prestisjetung pris blant skoler som satser på IKT i undervisningen i skole-Norge. At vi skulle nå så langt opp på første forsøk var langt over forventning, sier Andreas Nordeide, som skrev søknaden sammen med Thomas Sundal.

De to lærerne har vært blant pådrivere for den digitale satsingen på skolen, sammen med rektor Johnny Eide. Tranevågen søkte på vegne av Kunnskapsbyen i Vest, en satsing som er initiert av Vest Næringsråd og omfatter flere samarbeidsprosjekter mellom skole/næringsliv på Sotra.

– Dette er et klapp på skulderen til skolen, men også hele nettverket i «Kunnskapsbyen i Vest» og alle aktørene vi har med på laget både innenfor skolesektoren og i næringslivet, understreker Nordeide.

Flere klasser

Siden skolestart i 2014 har undervisningen foregått ved hjelp av nettbrett for to av klassene på Tranevågen ungdomsskule, etter at skolen mottok 50.000 kroner i støtte fra Sparebanken Vest/VNR-fondet.

Siden er det opprett to tilsvarende «digitale klasser» ved Fjell ungdomsskule og en ved Knappskog skule. Midler fra VNRs «skolefond» gitt av Sparebank 1 SR-bank bidro til innkjøp av en 3D-printer til hver av de to ungdomsskolene i Fjell.

Les også: Fikk 3D-printere fra næringslivet

Målet er å på sikt gi alle elever i kommunen undervisning på høyden med den digitale utviklingen i Fjell-samfunnet.

– Denne utmerkelsen legger et visst forventningspress på oss. Vi er ikke kommet dit vi ønsker å være, men er på vei i riktig retning. Mitt mål er at skolen skal være i forkant og at vi skal produsere elever som kan være den kortreiste arbeidskraften bedriftene i regionen roper etter, sier rektor Johnny Eide.

– Dette er moro

Han påpeker at skolen ikke ble plassert midt i en industriklynge uten grunn. Oppdraget var å skape en interaksjon med næringslivet og han fremhever at samarbeidet med VNR har bidratt til nettopp det.

Til grunn for prisen legger Senter for IKT i Utdanningen vekt på å finne ungdomsskoler og videregående skoler som har utviklet en helhetlig praksis der IKT utgjør en viktig faktor i undervisning og læring. Juryen vektlegger IKT-basert samarbeid, bruk av IKT i fagene, utvikling av digitale ferdigheter og eksempler på innovative læringsmiljøer.

– Det er moro å være med på dette, vi har et fremoverlent personale og en rådmann som støtter arbeidet. Ikke minst så har vi tungvektere innenfor næringslivet med oss, som ser verdien av å samhandle med skolen, sier Eide.

Energimesse

Blant de sentrale aktørene er Statoil Sture og Kollsnes, Atea og Microsoft Norge – med VNR som fasilitator for samarbeidet. Det arbeides nå med en «Energimesse» 15. mars på Vil Vite Sotra, hvor folk kan komme og se konkrete resultater av elevenes arbeid innenfor den digitale satsingen.

Arrangører er de to ungdomsskolene i Fjell, i samarbeid med VNR, Sotra vidaregåande skule, Knappskog skule, Vil Vite Sotra og Sartor Storsenter.

Les også

keyboard_arrow_up