Thina Margrethe Saltvedt, bærekraftsanalytiker i Nordea, hadde mange gode poenger i sitt foredrag om bærekraft i Liaskjærshallen. Foto: Silje Ulveseth

Investorer skyr klimarisiko

edit today
− Tar vi ikke hensyn til bærekraft, vil vi ikke klare å levere på samme måte i fremtiden, advarte Thina Margrethe Saltvedt, bærekraftsanalytiker i Nordea.
[divider line_type=»No Line»]

Over 60 deltakere fikk med seg Nyttårsseminaret til Liegruppen, Nordea og Vest Næringsråd, torsdag 31. januar i Liaskjærshallen. Se bilder fra seminaret nederst i artikkelen!

Kolbjørn Giskeødegård og Finn-Arne Egeness fra Nordea holdt presentasjoner om laksens prisutvikling og den rekordstore prisdifferansen mellom sild og makrell. Den siste timen stod bærekraft på menyen.

− Hvor opptatt er egentlig folk av bærekraft? For å si det sånn, jeg har hatt mer å gjøre i 2018 som bærekraftanalytiker enn hva jeg hadde da oljenedturen kom, fortalte Thina Margrethe Saltvedt.

Hun holdt et tankevekkende foredrag om det grønne skiftet og hvilke endringer som rykker nærmere for hver dag.

− Bærekraft skal ligge til grunn for alle investeringer man gjør. Tar du ikke hensyn til klima og bærekraft, vil du ikke få en god forretningsmessig utvikling i fremtiden, sa analytikeren og refererte til BlackRock, verdens største investeringsforvalter.

Investorer stiller krav

Trenden nå er at investorer skyr aktiviteter som har stor klimarisiko. Der noen velger å trekke seg ut av prosjekter og investeringer på grunn av dårlige klimafiendtlige holdninger, kan det være vel så effektivt å bli værende og stille krav til forbedring.

− Ved å oppsøke selskapet, stille krav og følge opp, kan man bidra til at et selskap gjør noe aktiv for å endre seg, i stedet for at man bare trekker seg ut og selskapet fortsetter som før. Vi ser at flere store investorgrupper nå går sammen for å påvirke og drive i en mer bærekraftig retning, fortalte Saltvedt.

Kredittvurdert på bærekraft

Bankene kommer til å stille strengere krav til forbrukere og bedrifter basert på bærekraft, og det vil påvirke prisen for finansiering.

− Hvis du har et høyt klimaavtrykk, skal du være oppmerksom på at du risikerer å få en lavere kredittrating og et dyrere lån. Hvis et selskap ikke er villig til å endre seg, vil det ikke få finansiering fra banken lenger, påpekte Saltvedt, som også mener det er viktig å legge press tilbake på banken angående «grønne lån».

Endringer skaper også muligheter. Bærekraft vil også påvirke utviklingen på divstoff fremover.

− Energikildene skifter fra fossilt til grønt. Ny teknologi kan gjøre Norge verdensledende på lavutslipp og autonom skipsfart. Det skjer enormt mye og her er det store muligheter, avsluttet Saltvedt.

[divider line_type=»No Line»][vc_text_separator title=»Se bilder fra Nyttårsseminaret her»]

[metaslider id=»18975″]

Les også

Meny