Smilet sitter alltid løst hos Frank Karlsen, som er blitt kritisert for å være for snill med sine ansatte. Foto: vnr.no

«Jeg er blitt kritisert for å være for snill»

edit today

De oransje arbeidsdressene beveger seg automatisk og rutinerte rundt i verkstedet hos Karlsen og Sønn i Straume Næringspark. Gnistregnet speiler seg i sveisemaskene. Det er ikke akkurat gjennomtrekk av folk hos Karlsen og Sønn. – Jeg har tro på enkeltmenneskets muligheter – og tillit under ansvar, men jeg fikk en rapport på bordet som viste at de mener jeg er en altfor snill leder, sier medeier og daglig leder Frank Karlsen og ler.

Først i Bergen med rustfritt

Familiebedriften ble etablert i en ombygget løe i Bergen i 1947 av blikkenslager Johan Karlsen, Franks far, på en tid hvor tilgangen på materialer var dårlig. Johan ansatte sin far og de produserte rustfrie «vaskefat og pissepotter», forteller Karlsen, som selv kom inn i selskapet i 1965 etter to år som volentør i Europa. – Jeg reiste rundt og jobbet gratis for å tilegne meg kunnskap. Kom hjem med griller i hodet, sulten på å vise hva jeg hadde lært, gliser Karlsen. Nesten 80 prosent av det som produseres hos Karlsen og Sønn i dag er rustfrie leveranser til olje og gass-næringen, resten er relatert til akvakultur. Bedriften, som i dag teller 17 ansatte, har utviklet spisskompetanse på vannbehandlingssystemer til smoltanlegg. Karlsen og Sønn er kjent for sin soliditet, finish og dyktige fagfolk, og ble nominert til Årets Bedrift Region Vest i år. Bedriften var en av de første som etablerte seg på Straume, for snart 40 år siden.

Kretset over Sotra

– Min far og jeg satt i et fly og ventet på å lande, da min far kikket ned på Sotra. Dagen etter hadde han kjøpt en næringstomt på Straume og ville flytte bedriften fra byen. Jeg hadde kjøpt hus på Sotra to år tidligere, men jeg tror det var først da det gikk opp for han at jeg bodde her, skrattler Karlsen. Industribedriften ble etter hvert inneklemt mellom handel på Straume, og flyttet ned i næringsparken i 2004. – Siden da har det vært en drivende utvikling i alle kriker og kroker av kommunen. Det er ikke lett å tjene mye penger på verkstedsindustri, men det ble en endring med oljen, sier 66-åringen som har fulgt bedriften gjennom store omveltninger. Nå vil han overlate ansvaret til nye eiere.

Pådriver for samarbeid

– Vi vil prøve å finne nye eiere som ønsker å videreføre driften i den samme ånden, med fokus på å utvikle fagkompetansen. Vår største styrke er den direkte kontakten mellom kunden og verkstedet, for å unngå feilproduksjoner, sier Karlsen. Han har vært en av pådriverne for tettere samarbeid mellom verkstedbedriftene på Sotra, et miljø som nå er samlet i VNR Verkstedgruppen. – Jeg har irritert meg over at Stavanger har vært bedre på dette. Det er synd at jeg skal gi meg nå som vi er kommet så godt i gang, sier Karlsen.  

Les også

Meny