Mandag kan du blant annet høre Jon Schau i Media City Bergen. Foto: Anita Søderlind Andersen

Jon Schau: − Jeg har aldri følt meg innenfor

edit today
For å få et mer inkluderende samfunn må vi være mer til stede, mener komikeren.

Årets TV-aksjon går til Kirkens Bymisjon, en aksjon skal bidra til et varmende og mer inkluderende samfunn og arbeidsliv. Pengene som samles inn skal skape 700.000 møter mellom mennesker, møter som kan endre liv.

Mandag 1. oktober inviteres næringslivet til et inspirerende kickoff-arrangement i Media City Bergen, hvor blant annet komiker Jon Schau vil dele sine tanker om det å være seg selv.

− Jeg kommer til å snakke om at vi lever i et kjærlighetsløst samfunn og hva som er indikatorene på av vi faktisk gjør det. Vi spiller en rolle for hverandre hele tiden, men vi møter aldri folk som det de er. Det har blitt en folkesykdom i det vestlige levesettet, forteller Jon Schau til Vest Næringsråd.

Schau er en type som snakker rett fra levra, og kommer uten manus fordi han er levende opptatt av å være til 100 prosent til stede. Tilstedeværelse er det nemlig for lite av i vår verden.

− Det folk flest på dødsleiet angrer mest på er at de ikke tok seg tid til å være seg selv i livet sitt. Vi blir født som noen, men vi blir til noe. Noe er alltid bedre enn noen. Mennesker blir født og så er det ingen alternativer til å bli noe annet. Du kommer hit for å jobbe, men med hva da? spør Schau retorisk.

Nok-prinsippet er undervurdert

Jeg savner et samfunn der mennesker søker å se hverandre som de er, istedet for å fortelle hverandre hva vi forventer at noen skal late som at de er.

− Vi skal prestere hele tiden, men hva er bra nok? Vi lever i en verden hvor olympiske gullmedaljer leveres tilbake fordi utøvere blir tatt i doping. Vi har ikke nødvendigvis suksess hvis ikke vi følger med på hva vi skaper. Noe du prøver å bli til kan du ikke være, forklarer Schau.

Ifølge Schau er det «bullshit» at naturens lov er konkurranse.

− Det er nesten ingen biologer og forskere igjen som snakker om at «Survival of the fittest» er oppskriften til evolusjon. I moderne forskning snakker man om at selve oppdagelsen av samarbeid er det definitive vendepunktet i evolusjonen. Det er dét som representerer kvantespranget, sier Schau og legger til:

− Når hannløven er mett, går han vekk fra byttet og lar de andre dyrene få slippe til. Naturen har et fordelingsprinsipp som heter «nok» – mens vi mennesker aner jo ikke når vi har det «bra nok» eller om det vi gjør er «godt nok»!

Vær mer sammen

21. oktober skal 1000 000 bøssebærere ut og gå for TV-aksjonen slik at alle hjem i Norge får besøk. Det er i dag alt for mange som står utenfor og som føler seg alene, en sak som Schau har vært opptatt av lenge.

Når han får spørsmål om han noen gang har følt seg utenfor i samfunnet, svarer han kjapt:

− Jeg har aldri følt meg innenfor. Jeg vet ikke hvor den døren er. Min vei har aldri vært innenfor et system og jeg kjenner jo på det.

Når man stadig må prestere, er det alltid noe som velges bort. Når du ligger på dødsleiet er det for sent å angre på hva du egentlig skulle ha bedrevet tiden din med.

− Bruk tiden din på venner. Ekte venner som ser deg for den du er. Le og vær sammen – det er det som betyr noe, ikke at det står «Her hviler en overmalermester» på gravsteinen din.

Meld deg på kickoff-arrangementet her!

Les også

keyboard_arrow_up