– Man blir aldri utlært i denne bransjen

edit today

Inne på baseområdet til CCB holder Aker Solutions MMO (Modification, Maintenance & Operations) til. I verkstedet bygges det som skal byttes ut på en rekke av Statoils plattformer i Nordsjøen. Forarbeidet må gjøres så nøyaktig at nedetiden blir minimal ved utskifting. – Det er høy aktivitet, vi har mange kontrakter å forholde oss til, sier Kjell Tornøe, Manager Fabrication & Installation. Han finner frem hjelm, vernebriller og sko av den solide sorten til seg selv og fotografen før omvisningen. Stadig strengere sikkerhetskrav skaper utfordringer for industrien, spennende utfordringer, mener Tornøe.

Hard konkurranse

– Vi arbeider under et konstant press, der utviklingen skjer raskt. Vi er svært konkurranseutsatt, og arbeider hele tiden for å finne standarder som er effektive, sier Tornøe. Han har vært i offshorebransjen siden 1980, og sett næringsutviklingen på Ågotnes på nært hold. Først i Veritas, så i Aker før han byttet beite og gikk over til Kværner. Siden fusjonen med Aker har han jobbet her. – Jeg begynner å forstå hva som skjer, men i dette gamet kan man aldri si at man er utlært. Det var høsten 1974 eventyret startet på Ågotnes, da et Drammensfirma ansatte seks mann og reiste det første verkstedet. På grunn av sin tilknytning til Finland fikk de ikke konsesjon til å drive, og Kongsberg  Våpenfabrikk overtok. Det ble starten på en formidabel utvikling, og grunnlaget for dagens virksomheter.

Trafikken stopper utviklingen

Nå har utviklingen nådd et punkt der den vil stoppe opp om man ikke finner en snarlig løsning på trafikkproblemene, mener Tornøe. – I det arbeidsmarkedet vi har nå, er trafikken et hinder for rekrutteringen. Det blir vanskeligere å få tak i den kompetansen man trenger. Man ender ofte opp med utenlandsk arbeidskraft, sier Tornøe, og understreker betydningen av å satse på lærlinger for å sikre tilgangen på ressurser.

Les også

Meny