– Nå løsner det for leverandørindustrien

edit today

Karlsen og Sønn har fått sin første Johan Sverdrup-relaterte kontrakt. – Et svært positivt signal om at turen er kommet til leverandørindustrien, mener Frank Karlsen.

I en region som har vært svært hardt rammet av Statoils kostnadskutt og lav oljepris begynner det endelig å løsne for leverandørindustrien, mener Frank Karlsen, daglig leder i Karlsen og Sønn på Straume.

– Vi har fått en avtale med Statoil om leveranse av rustfrie verktøy- og arbeidsskap, som vi tidligere har utviklet i samarbeid med Statoil. Skapene er svære og vi skal levere 11 slike skap. Avtalens verdi er på 2,5 millioner kroner, sier Karlsen til vnr.no.

– Mange kontrakter i vente

– Summen er ikke av veldig stor betydning for oss, men dette er først og fremst et svært positivt signal om at turen er kommet til leverandørindustrien og at vi vil se mange kontraktstildelinger til bedriftene på Sotra de neste månedene, sier Karlsen, som også er leder for VNR Verkstedgruppen.

Gigantfeltet Johan Sverdrup ble oppdaget i 2011 og kommer i produksjon i 2019, og er et av de største feltene på norsk sokkel noensinne. Levetiden til feltet vil være 50 år.

– Jeg kjenner til flere bedrifter som nå er tildelt Johan Sverdrup-relaterte avtaler, og det er et signal om at prosjektet nå er kommet så langt at det begynner å løsne for leverandørindustrien også, mener han.

Avtalen med stor A

Karlsen og Sønn leverte 80 tonn rustfrie ventilasjonskanaler til Apply Lervik på Stord i forbindelse med Gina Krog og Ivar Aasen-feltene i oktober i fjor, og har opsjon på ytterligere leveranser. Apply Lervik skal levere boligrigger til Johan Sverdrup også.

– Vi ser frem til den store avtalen, sier Karlsen.

Et annet lyspunkt er at presset som politikerne har utøvd mot Statoil, etter at de satte bremsene på, nå ser ut til å gi resultater ved at marginale felt blir åpnet opp, nevner Karlsen.

– Vi ser også en tendens til at Statoil ser på kostnadene med dokumentasjon. Industrien har hatt så mange permer i reolene – noen av dem må vekk, sier han og viser til de strenge dokumentasjonskravene.

Optimistisk

– Hele næringen har vært gjennom en stor tilpasning i aktivitetsnivå, og vi er nå på det nivået vi var for 3-4 år siden. Oljenedturen har nådd bunnen og herfra kan det bare gå oppover, sier en optimistisk Frank Karlsen.

Nær 80 prosent av produksjonen til Karlsen og Sønn er rustfrie leveranser til olje og gass-næringen, resten er relatert til akvakultur. Bedriften var en av de første som etablerte seg på Straume for 41 år siden, og ble av Vest Næringsråd nominert til Årets Bedrift Region Vest i 2013. Karlsen og Sønn ble kåret til Årets Bedrift av Kredittkassen i 1990.

Les også

Meny