Nå slaktes pinnekjøttet!

edit today

I løpet av 14 slaktedager skal nesten 1200 sauer bli til menneskeføde. Noe blir restaurantmat og noe blir julemat for kresne ganer. Smakebitene får du på Bergen Matfestival i helgen. 

Det er hektiske dager for Strilalam, som nå er i gang med høstens slakting. Etter en sommer med tomme kjøttlagre på Algrøy, er det godt å komme i gang igjen, mener Evelyn Sommer.

– Vi har hatt en god utvikling siste året, og for første gang gikk vi helt tom for kjøtt i sommer. Det eneste vi har hatt å selge er noe spekepølser og fenalår, forteller hun.

Prøver seg med kalvekjøtt

I løpet av de to neste månedene skal 1000-1200 dyr sankes fra beite, sorteres og slaktes. Deretter venter arbeid med nedskjæring, salting og tørking for de seks bøndene. Det skal produseres spekepølser og lammeskinn skal klargjøres for salg. Men først er det Bergen Matfestival.

– Vi stiller med lammekjøtt, skinn fra i fjor – de selger godt, fenalår og spekepølse. I tillegg prøver vi oss for første gang med kalvekjøtt. Fra en bonde i Sund har vi fått tak i fire kalver som er fostret opp slik vi ønsker, i tråd med våre verdier. Dette er kvalitetskjøtt, forteller Sommer.

For å kunne kalles Strilalam må lammet være født på Sotra eller en av omegnskommunene. Det er lam som er fulgt med kjærlighet og omtanke fra første stund, oppvokst på saftige kulturbeiter blant annet i Nordsjøløypen. Dyrene slaktes i sitt eget miljø for å unngå påkjenningene transport ville påført dyrene.

– «Årets Gründer» har hatt salgseffekt

Strilalam ble etablert som et samarbeid mellom seks bønder på Algrøy. Bedriften ble kåret til Årets Gründer av Vest Næringsråd i 2013, og Sommer mener det har gitt positiv effekt på salget.

Se hvordan din bedrift kan bli Årets Gründer her!

– Vi har aktivt brukt dette i markedsføringen og har merket effekten av det. Først og fremst ga dette kvalitetsstempelet oss mer selvtillit på at vi er på rett spor. Det har gitt oss mer tro på det vi gjør, noe som er til hjelp i alle situasjoner, forteller hun.

Nå leverer bøndene til Bergensrestaurantene Hanne på Høyden, Søtt og Salt og Bare Restaurant. I tillegg leverer de til Panorama Konferansehotell. Bondens Marked i Bergen annenhver uke er Strilalams viktigste utsalgssted på privatmarkedet. Spesielt pinnekjøttet selger som varmt hvetebrød til kvalitetsbevisste forbrukere.

Strilalam er som regel også å finne på Fiskarbondens Marknad.

Utvider

– Nå bygger vi på og utvider slik at vi får større produksjonsareal og større tørkeareal til pinnekjøtt, i tillegg arbeider vi med ny logo og nytt skilt til lokalet på Algrøy. Men på grunn av kapasitet, er det ikke noe mål å øke produksjonen på dette tidspunktet – vi ønsker å ivareta kvaliteten på det vi har, forteller Sommer.

Les også

Meny