På tampen av et nytt leverandør-eventyr

edit today
Mellom Sløvåg og Mongstad flyter fire ferdige havvindturbiner klare til å slepes ut på Tampen-området i Nordsjøen. Om bord på en båt midt mellom turbinene står bedrifter fra Øygarden som håper å bli en del av industrien.

– Status for for norsk havvind er at alle sitter litt på gjerdet og venter på at prosjektene skal få konsesjoner. Nå er det lyst ut Utsira Nord og Sørlige Nordsjø 2. Det blir ikke store prosjekt, men de blir viktige for å komme i gang med havvind-industrien i Norge og gjøre den kommersiell, sier Kai Stoltz i GCE Ocean Technology.

Kai Stoltz i GCE Ocean Technology

GCE Ocean Technology er klyngen som utvikler og leverer kompetanse og teknologi til installasjon, drift og vedlikehold av undervannsinstallasjoner globalt. Kai Stoltz er lederen for forretningsutvikling i klyngen.

Sist uke inviterte de, i samarbeid med Equinor og DNB, til Hywind Tampen Cruise under One Ocean Week. 400 mennesker deltok på båtturen fra Bryggen til Sløvåg, der de siste fire av elleve havvindturbinder var klare til slep.

– Blir ettertraktet

Stoltz ser store muligheter for næringslivet i Øygarden til å bli en del av industrien som kan bli det nye industrieventyret som tar over etter olje og gass.

– I Øygarden er det ekstremt mye erfaring på prosjektgjennomføring, drift og vedlikehold. Det er jo der drift og vedlikeholdsmiljøene er i Norge. Hvis man tenker på Aker Solutions, TechnipFMC og CCB, så har disse mye kompetanse på det å gjennomføre prosjekter trygt og sikkert, på tid. Det er en kompetanse som kommer til å være ettertraktet, mener Stoltz.

Fra Øygarden deltok et titalls bedrifter på turen til Sløvåg. Også kommunen stilte sterkt med både ordfører Tom Georg Indrevik og daglig leder i Øygarden næringsutvikling, Hanne Misje Lokøy. Indrevik mener det er viktig for Øygarden å være til stede for å møte andre som har samme interesse for å utvikle industri rund vindkraft.

– Akkurat samme kunnskapen

– Vi ønsker å ta del i denne utviklingen. Det vi har sett på i dag er kanskje noe av det mest innovative som noen gang er produsert for flytende havvind. Disse skal stå i Nordsjøen i 20-30 år, og da er det viktig at vi lager bedriftssamarbeid som kan levere service, sier ordføreren, som ser muligheter for lokale bedrifter.

Det var folk fra hele verden ombord på båten til Sløvåg, men dette er Øygardsdelegasjonen.

– Det er absolutt muligheter for bedriftene i Øygarden. Bedriftene våre har vært store leverandører til olje og gass-industrien i mange år, og det er akkurat samme teknologien og kunnskapen om det er en vindturbin som flyter der ute eller om det er en plattform, mener han.

Kai Stoltz i GCE Ocean Technology mener det er for tidlig å fordele biter av havvind-kaken. Den er knapt påbegynt. Men leverandører kan stille seg i en posisjon der de er klare når det nye industrieventyret starter for fullt.

Trenger flere prosjekter

– Det er dessverre små marginer i bransjen, fordi output er strøm og ikke olje og gass. Akkurat nå finnes det ikke prosjekter i Norge man tjener penger på. Det har vært mange norske leverandører til Hywind Tampen, 60-70 prosent, men den industrien var jo klar for neste prosjekt. Når nye prosjekter ikke var klare måtte de se seg rundt etter andre ting å drive med, og da risikerer vi at de er opptatt med andre prosjekt når havvind-eventyret begynner. Det er det som bekymrer meg litt, at vi mangler de prosjektene som holder tempoet oppe, sier han.

Tom Georg Indrevik er enig. Han mener nasjonale myndigheter må sørge for at det lyses ut flere konsesjoner.

– Dette kan bli et nytt industrieventyr. Men det hjelper ikke med en eller to konsesjoner. Det må bli som med oljen, at det jevnlig bygges ut nye felt for å sikre innovasjon og nytenking, mener han.

400 mennesker deltok på båtturen til Sløvåg for å studere Hywind Tampen-turbinene på nært hold.

Les også

keyboard_arrow_up