Maria Vik, Silje Rokstad Børnes og Regine Oen Hatten har utviklet denne solfangeren, som effektivt utnytter solstråler til oppvarming. Faglærer Geir Hamloff.

Petter Smart-spirer med egen utstilling

edit today

Det er rim på bakken og frostrøyken er godt synlig i formiddagssolen. Tre elever fra Teknologilinjen rigger seg til med en parabol ikledd speilfolie, og en halvtørr trebit som har ligget på bakken. Fra sollyset fanges i parabolen og treffer planken, tar det nøyaktig to sekunder før røyken velter frem. Etter 25 sekunder kommer flammene. – Solfangeren vil kunne snus etter solen. Vi vil forske videre på hvor stor effekt den faktisk har, ved hjelp av oppvarming av vann, forteller utviklerne Regine Oen Hatten, Maria Vik og Silje Rokstad Børnes. De er andreårselever på Teknologilinjen.

Energimesse

I samarbeid med Vest Næringsråd, inviterer Sotra Vidaregåande Skule til energimessen «Teknologilaboratoriet» den 14. mars kl 12 – 15. Det blir utstillinger, presentasjoner og stands. Det er første gang skolen arrangerer en slik messe. Vitensenteret, Høgskolen i Bergen og næringslivet er invitert. – Det handler om energiutnyttelse. Noen av produktene som er utviklet av elevene, har aldri blitt laget før og vil kunne selges, sier faglærer Geir Hamloff. – Vi ønsker at elevene skal få vist frem arbeidene som de jobber med i løpet av utdanningen sin, og tror messen vil være en motivasjon. Dette er dessuten god reklame for Teknologilinjen. Samtidig ønsker vi å vise bedriftene fordelene med å kombinere teori og praksis på en ny måte, sier assisterende rektor Erik Strøm til vnr.no. Les også: Ber næringslivet om flere praksisplasser

Trenger nytt utstyr

Teknologilinjen på Sotra er et unikt tilbud på videregående utdanningsnivå, og tilbyr elektro, teknikk og industriell produksjon i tillegg til de allmenne fagene. Skolen har nylig investert to millioner kroner i nytt utstyr, men skulle gjerne byttet ut mer. – Utviklingen går raskt, og skolen bør ikke ligge altfor langt etter. Vi trenger mer utstyr, men har ikke nok midler, sier Åge Hummelsund, avdelingsleder for TIPElektro.

Les også

Meny