Glesvær Kafe har fått en kickstart på turistsesongen, med 45 prosent omsetningsøkning i påsken. Arkivfoto: vnr.no

Rekordpåske på Glesvær

edit today

– Kafeen er normalt godt besøkt i påsken og vi har hatt en forsiktig økning hvert år, men 45 prosent er unormalt mye. Det sier innehaver og daglig leder Jon Steinar Midlang i Glesvær Kafe og Catering AS.

Stappfull kafe

Mens andre har badet i sol hele påsken gjennom, har kokken hatt hendene fulle med jobb. – Det har vært stappfullt inne i kafeen og masse liv ute. Det fantastiske påskeværet har nok spilt en stor rolle, men vi har egentlig hatt godt besøk helt siden januar. Det har vært en fin vinter værmessig, sier Midlang. Gjennom påsken har han organisert båttur til Vardøy, som ble svært populær, fisketur, tur-rebus i nærområdet og prøvd ut både nye og gamle godbiter på menyen. – Det har gått unna store mengder bacalao, kjøttkaker og fiskesuppe. Sushi har vært etterspurt og ble godt mottatt, så det ønsker vi å sette på menyen, sier han.

Økende turisme

Midlang mener at økt profilering gjennom Kysteventyret og aktiv bruk av sosiale medier også har bidratt til rekordpåsken på Glesvær. – Den gode utviklingen som Fjell festning har hatt, har nok også en smitteeffekt på resten av reiselivet i regionen. Folk reiser gjerne videre sørover etter å ha vært på festningen, legger han til. – Gjestene er hovedsakelig tilreisende. Hovedtyngden av gjestene kommer fra Bergen, men vi merker at stadig flere besøkende er turister. Noen kommer med buss og tilbringer hele dagen i nærområdet før de drar igjen, forteller han.

Ny giv for kafeen

Og ordreboken er allerede spekket med bestillinger frem mot sommeren; bussgrupper, pensjonistgrupper og andre, både norske og utenlandske. Midlang har tro på at 2013 kan bli et vendepunkt for den 12 år gamle kafeen, som har jobbet med å øke omsetningen. – Jeg er veldig optimistisk etter en så god start på året. Stadig flere ser hvor fint det er her på Glesvær og kommer tilbake, sier han. Det historiske og sjarmerende handelsstedet er blitt lunere, etter at varmepumpe ble installert i vinter. Tidligere har gjestene måttet gå ut av kafeen og benytte toalettene på baksiden. Etter en ombygging slipper gjestene å gå ut når de skal gjøre sitt fornødne. – Ellers jobber vi med interiør og fornyelser på menyen. Det blir en spennende sommersesong, sier Midlang med et smil.

Fakta

Glesnes Handelssted er et av de eldste handelsstedene på Vestlands-kysten. På 1700- og 1800-tallet var dette det største og viktigste fiskeværet på Sotra. Første gang handelsstedet er omtalt, er i 1664. Under sildefisket var Glesvær et samlingspunkt, og opp til 140 fartøy kunne ligge samlet her på en gang.

Les også

Meny