− Nå kommer «skyen» til Vestlandet

Den rekordraske digitale utviklingen vil påvirke livet og arbeidsplassen vår dramatisk de neste årene. Her er oppsummeringen av Oktobertreffet 2019.

− Det finnes ikke lenger en digital strategi. kun en strategi i en digital verden, sa Erik Samsonsen, da han startet Oktobertreffet på CCB. Samsonsen satte de vel femti fremmøte inn i hvilken utrolig tid vi lever i. Den raske og omfattende digitale utviklingen som gjør at vår tid blir beskrevet som den fjerde industrielle revolusjonen (Industri 4.0).

Noen eksempler fra nettbruk i verden:

  • I 2019 er 25 milliarder enheter tilknyttet internett. i 2025 vil tallet være 75 milliarder.
  • OECD mener at 40 prosent av norske arbeidsplasser slik vi kjenner dem i dag vil forsvinne p.g.a. teknologisk utvikling.
  • Hvert 39. sekund gjennomføres et hackerangrep.
  • Hvert sekund blir det gjort ca. 40 000 søk på Google.
  • Vi sjekker mobiltelefonen i snitt hvert 6. minutt.

I motsetning til de tre foregående industrielle revolusjonene verden har vært gjennom siden 1700-tallet, vil den fjerde foregå i en enorm hastighet.

− Mennesker, prosesser og teknologi må gå i takt for å lykkes med det digitale arbeidet i organisasjonen. Tenk stort, start i det små, beveg deg fort, var oppfordringen fra Atea Bergen-direktøren.

−  Henger dere med?

Advokat Ellen Gooderham, SANDS. FOTO: LK Productions

Advokatene Eva Drageset og Ellen Gooderham fra SANDS tok oss gjennom arbeidsrettslige virkemidler som kan gjøre endring i bedrifter enklere. Det handlet for eksempel om hvor viktig det er å skrive en kontrakt som innbyr til fleksibilitet.

− Ikke bruk maler ukritisk. Formuleringer i kontrakten kan havne i Høyesterett, var budskapet fra de to, som viste eksempler på nettopp det.

Når næringslivet er i kontinuerlig endring, mente Drageset og Gooderham at man som bedriftsleder er nødt til å henge med, og helst være i forkant.

− Hvis man rigger seg på forhånd kan man spare seg for tunge prosesser når endring først oppstår, sa advokatene.

Slik tar du vare på medarbeidere 

Daglig leder, Cecilie Lycke, fra Motivati fortalte oss hvordan god dialog med medarbeiderne kan skape en god organisasjon. Lycke ga konkrete råd om hvordan man bør sitte i møte med den enkelte. For eksempel på samme side av et bord, eller ved et rundt bord. Små detaljer som gjør settingen mer behagelig for ansatte.

− Snakk med den enkelte i stedet for å gjøre store anonyme arbeidsmiljøundersøkelser. Det er forebyggende, og det er konfliktdempende, sa Lycke.

Øygarden 2020 – Å være en kulturbygger

Kulturleder Christel Møvik-Olsen i Nye Øygarden kommune. FOTO: LK Productions

Christel Møvik-Olsen, kulturleder for Nye Øygarden inviterte næringslivet til å bli med og bygge kulturen i den nye kommunen.

− Skjæringspunktet mellom de gamle strilene og bymannen, det er det vi jobber med. Å få til en felles identitetsfølelse for alle. At de som kommer hit skal ha lyst til å gå ombord i strilebåten. Det er et mål, sa Møvik-Olsen.

Kulturlederen avslørte noen punkter i åpningsarrangementet skal foregå hele første uken av januar 2020:

  • Nyttårsaften: Sermoniell åpning i Skogsskiftet-området
  • 1. januar: Korpskonsert i Hjeltefjorden arena
  • 3. januar: Vardebrenning i hele Nye Øygarden kommune
  • 4. januar: Større kulturarrangement i Sotra Arena
  • 5. januar: Familiegudstenester
− Det mest kompliserte er ikke broen

Prosjektleder Arve Tjønn Rinde, Sotrasambandet. FOTO: LK Productions

Prosjektleder Arve Tjønn Rinde fra Statens vegvesen informerte om stoda for Sotrasambandet, og hva det betyr at prosjektet er et OPS (Offentlig-privat samarbeid). Han fortalte at anbudskonkurransen blir sendt ut like over nyttår. Da handler det om bygging av sambandet, og å drifte det i 25 år.

I og med at første utbetaling fra Staten ikke kommer før åpningsdagen (forhåpentligvis i 2025), mener prosjektlederen det gir god grunn for anbudsvinnerne å gjøre prosjektet ferdig raskt.

− Det er mange intensiver for å gjøre dette raskt. Når vi går i forhandlinger med anbudsvinnerne skal vi se om det finnes områder der vi kan gjøre alt raskere, fortalte prosjektlederen.

− Det mest kompliserte er ikke å bygge broen. Det vanskeligste er det vi skal gjøre blant folk, vannkanaler, kloakksystemer og lignende. Det er det som er komplekst. For samfunnet skal gå videre mens vi bygger, sa Tjønn Rinde.

Se flere bilder fra treffet her:

Author Anders Ekanger

Flere nyheter av Anders Ekanger
Gav 140 000 kroner på to timar
Vest Næringsråd
X