Dette er en boremaskin (TopDrive) produsert av Nordrill AS. Bildet er tatt under en testmobilisering i Houston. Foto: Nordrill.

Satser i Moskva med unikt boreutstyr

edit today

Vest Næringsråd er de første som får komme innenfor veggene med penn, papir og kamera. I to år har fire ingeniører jobbet med å utvikle utstyr spesielt tilpasset landboring. Det gir Nordrill spisskompetanse som man kun finner hos et fåtall andre produsenter i hele verden. Intens lobbyvirksomhet har sikret dem lukrative eksportavtaler med Russland. – Vi har hatt mange russere på besøk, for å si det sånn. Det var en lettelse da det hele løsnet for oss i høst, vi har investert titalls millioner i dette, og er stolt over hva vi har fått til på så kort tid og med så liten stab, forteller daglig leder Per Ottar Torsvik i Nordrill.

Tryggere og mer effektivt

Mens andre satser subsea, spesialiserer Nordrill seg på landboring. Markedet i Russland vil kunne gi dem mye penger i kassen de neste årene. – Med våre boremaskiner, blir operasjonene opptil 40 prosent mer effektive. Samtidig er det tryggere for dem som skal utføre operasjonene. I Russland stilles det nå strengere HMS- og effektivitetskrav, derfor vil våre produkter være attraktive, sier Torsvik. Han legger til at det er personell fra SEC som tar seg av jobben med å sette sammen maskinene.

Stort verdensmarked

I følge Nordrill finnes det 5000 landrigger i verden, og et betydelig antall av disse har behov for boremaskiner – spesielt i Russland. Nordrill skal utvide staben med 4-6 nye ingeniører, og vil i tiden fremover jobbe med å også selge inn flere teknologiske løsninger til samarbeidspartnerne i Russland. – Russerne opplever at nordmenn er mer innovative og enklere å jobbe sammen med enn for eksempel amerikanere, hevder Torsvik. Ågotnes-selskapet ønsker også å være med på ettermarkedet her til lands. I disse dager jobber de med å ferdigstille en maskin til Yme-plattformen, en leveranse til norsk sokkel.

Les også

Meny