PENGER I FOKUS: Se utstillingen av Norges 8. seddelserie i Telavåg før det er for sent.

Se de nye pengesedlene på Nordsjøfartmuseet

edit today

Kontanter er fortsatt en del av hverdagen for mange av oss, selv om Norge er på verdenstoppen i kortbetaling.

Siden den teknologiske utviklingen også innebærer at falsknere får bedre metoder for å etterlikne ekte sedler, må sentralbankene utvikle mer avanserte sikkerhetselementer. Derfor har Norges Bank laget nye sedler som er sikrere enn noen gang.

Nå har du mulighet til å se de norske  50-, 100-, 200-, 500- og 1000-kronerssedlene samlet i en stilig utstilling på Nordsjøfartmuseet.

− Dette er en flott og påkostet utstilling som Norges Bank har laget. De har ikke spart på pengene her, sier Margrethe Kallestad ved Nordsjøfartmuseet i Telavåg.

Selve utstillingen består av store, solide jernplater, samt en film som viser hvordan sedlene går fra idé til ferdig produkt.

− Snøhetta Design har vært med og designet sedlene, og dette er jo selve kremen av designere i Norge, påpeker hun.

Noregs Banks utstilling har også vært på Vippa i Oslo og på Fiskerimuseet. Den tar seg svært godt ut i Telavåg.

Noregs Banks utstilling har også vært på Vippa i Oslo og på Fiskerimuseet. Den tar seg svært godt ut i Telavåg.

Fra kjente nordmenn til havmotiv

Tradisjonelt har de norske pengesedlene blitt prydet av kjente nordmenn. Nå er det portrett av Peter Christen Asbjørnsen (50-lappen), Kirsten Flagstad (100-lappen), Kristian Birkeland (200-lappen), Sigrid Undset (500-lappen) og Edvard Munch (1000-lappen), mens på de kommende sedlene er det havet som er i fokus.

NYE SEDLER: Som nordmenn bærer vi med oss en lang og rik historie i det å overleve langs kysten og ute på havet med fiske, handel og frakt – fra farmennene i sagatiden fram til dagens internasjonale skipsfart.

NYE SEDLER: Som nordmenn bærer vi med oss en lang og rik historie i det å overleve langs kysten og ute på havet med fiske, handel og frakt – fra farmennene i sagatiden fram til dagens internasjonale skipsfart. Foto: Norges Bank

Hovedmotivet på 100-kroneseddelen er Gokstadskipet, mens hovedpersonen på 200-kroneseddelen er en torsk. Lundefuglen er også en gjenganger på alle valørene.

100- og 200-kroneseddelen er de første av de nye sedlene som blir lansert – og det skjer 30. mai 2017. Når de nye sedlene settes i sirkulasjon, vil du kunne betale med både gamle og nye sedler i ett år, ifølge Norges Bank.

LES OGSÅ: Nordsjøfartmuseet vil fornye seg

Tegn din egen pengeseddel

Utstillingen «Møt de nye sedlene» kan du se i Nordsjøfartmuseet søndag 23. april og 30. april fra klokken 12:00 til 17:00.

Det koster 70 kroner for voksne, mens det er gratis for barn. I tillegg er det flere utstillinger som man kan få med seg i tillegg til pengesedlene.

− Det er en svært barnevennlig utstilling. Her får barna også mulighet til tegne sin egen pengeseddel, forteller Kallestad.

Les også

Meny