Se de nye pengesedlene på Nordsjøfartmuseet

By 20/04/2017Nyheter

Kontanter er fortsatt en del av hverdagen for mange av oss, selv om Norge er på verdenstoppen i kortbetaling.

Siden den teknologiske utviklingen også innebærer at falsknere får bedre metoder for å etterlikne ekte sedler, må sentralbankene utvikle mer avanserte sikkerhetselementer. Derfor har Norges Bank laget nye sedler som er sikrere enn noen gang.

Nå har du mulighet til å se de norske  50-, 100-, 200-, 500- og 1000-kronerssedlene samlet i en stilig utstilling på Nordsjøfartmuseet.

− Dette er en flott og påkostet utstilling som Norges Bank har laget. De har ikke spart på pengene her, sier Margrethe Kallestad ved Nordsjøfartmuseet i Telavåg.

Selve utstillingen består av store, solide jernplater, samt en film som viser hvordan sedlene går fra idé til ferdig produkt.

− Snøhetta Design har vært med og designet sedlene, og dette er jo selve kremen av designere i Norge, påpeker hun.

Noregs Banks utstilling har også vært på Vippa i Oslo og på Fiskerimuseet. Den tar seg svært godt ut i Telavåg.

Noregs Banks utstilling har også vært på Vippa i Oslo og på Fiskerimuseet. Den tar seg svært godt ut i Telavåg.

Fra kjente nordmenn til havmotiv

Tradisjonelt har de norske pengesedlene blitt prydet av kjente nordmenn. Nå er det portrett av Peter Christen Asbjørnsen (50-lappen), Kirsten Flagstad (100-lappen), Kristian Birkeland (200-lappen), Sigrid Undset (500-lappen) og Edvard Munch (1000-lappen), mens på de kommende sedlene er det havet som er i fokus.

NYE SEDLER: Som nordmenn bærer vi med oss en lang og rik historie i det å overleve langs kysten og ute på havet med fiske, handel og frakt – fra farmennene i sagatiden fram til dagens internasjonale skipsfart.

NYE SEDLER: Som nordmenn bærer vi med oss en lang og rik historie i det å overleve langs kysten og ute på havet med fiske, handel og frakt – fra farmennene i sagatiden fram til dagens internasjonale skipsfart. Foto: Norges Bank

Hovedmotivet på 100-kroneseddelen er Gokstadskipet, mens hovedpersonen på 200-kroneseddelen er en torsk. Lundefuglen er også en gjenganger på alle valørene.

100- og 200-kroneseddelen er de første av de nye sedlene som blir lansert – og det skjer 30. mai 2017. Når de nye sedlene settes i sirkulasjon, vil du kunne betale med både gamle og nye sedler i ett år, ifølge Norges Bank.

LES OGSÅ: Nordsjøfartmuseet vil fornye seg

Tegn din egen pengeseddel

Utstillingen «Møt de nye sedlene» kan du se i Nordsjøfartmuseet søndag 23. april og 30. april fra klokken 12:00 til 17:00.

Det koster 70 kroner for voksne, mens det er gratis for barn. I tillegg er det flere utstillinger som man kan få med seg i tillegg til pengesedlene.

− Det er en svært barnevennlig utstilling. Her får barna også mulighet til tegne sin egen pengeseddel, forteller Kallestad.

Silje Ulveseth

Author Silje Ulveseth

Flere nyheter av Silje Ulveseth

Leave a Reply

Weld IT: Skreddersydd datasystem for sveiseindustrien
MENY
Vest Næringsråd
X