Se deg rundt på riggen!

edit today

APIteqs avanserte teknologi bidrar allerede til store kostnadsbesparelser for mange offshore-aktører over hele verden. Nå har Sotrabedriften utviklet nye, unike funksjoner som 3D-måling, et nytt kamerasystem med ekstremt høy bildeoppløsning, og ny programvare. Klikk her for å prøve verktøyet! – Vårt kamerasystem er utviklet for å kunne fotografere oljeinstallasjoner på en sikker måte. Bildene gir nøyaktige 3D-målinger og har en oppløsning på 100 megapixler, det gir skarpe detaljbilder som gjør det mulig å zoome helt inn på små ventiler og lese av tags. Man trenger ikke være til stede på riggen for å inspisere den, forteller partner Anne-Jorunn Kleven i ActionPhoto International, som benytter brandingnavnet APIteq .

Kan brukes i politiarbeid

Bedriften har sikret seg enerett til bruk av det nye kamerasystemet innenfor olje og energi-næringen i verden, og er den eneste distributøren i Skandinavia. De siste to årene har bedriften jobbet med å utvikle en helt ny patentert programvare som gjør 3D-måling og integrering av kundens egne systemer mulig. Den nye og forbedrede teknologien åpner for helt nye bruksmuligheter enn tidligere. – Det kan eksempelvis brukes i forbindelse med åstedsgransking, arkeologiske utgravinger og dokumentering av kunstskatter som for eksempel stavkirker, sier Kleven.

«Oppdaget» av en ingeniør

Det var tilfeldig at en ingeniør så mulighetene for offshore-næringen i APIteq sine 360-graders panoramabilder i 2008. – Ingeniøren stod i en selvbetjent informasjonskiosk på kjøpesenteret Kvadrat i Sandnes, og lette etter en butikk ved hjelp av kartsystemene som vi hadde levert. Han så mulighetene for å kunne bruke verktøyet i forbindelse med planlegging av modifikasjoner, forteller daglig leder og partner Per Erik Berger i APIteq.

Samboere og gründere

Bedriften holder til på Skjenet, har ti ansatte og ble etablert i 2005 av Kleven og Berger, som er samboere. De startet med hotellnæringen. ActionPhoto International var første ute med å tilby 360 graders visning til andre markeder enn meglerfirma. – Vi hadde lyst til å skape et levebrød sammen, og bestemte oss mens vi satt ved kjøkkenbordet hjemme på Lie i romjulen 2004. I februar 2005 hadde vi den første kunden og i løpet av de neste tre årene hadde vi 300 prosjekter i hele Skandinavia, som Skandinavias største aktør, forteller Kleven.

Inntar utlandet

Møtet med ingeniøren fra Sandnes i 2008 ble døråpneren mot offshore-næringen, og i dag er all markedsføring rettet mot denne næringen. APIteq har utført 30 prosjekter i hele verden siden den gang. Siden 2007 er omsetningen til APIteq doblet, til 7 millioner kroner. I fjor omsatte selskapet for 8,5 millioner kroner og brukte mer enn halvparten av omsetningen til utvikling av ny teknologi. I år er målsetningen å runde 12 millioner koner i omsetning. APIteq er etablert flere steder i utlandet, og samarbeider med en rekke støttespillere som Shell i USA, Petrobras i Brasil og GDF SUEZ i Norge. Pilotprosjektene har mottatt støtte fra Innovasjon Norge, Norges Forskningsråd og en rekke andre aktører.  

Les også

Meny