Serverte statsbudsjettet til frokost

edit today

Torsdag 15. desember hadde KPMG, i samarbeid med VNR, frokostseminar med fokus på Statsbudsjettet 2017 og forslag til endringer i aksje- og regnskapsloven.

Elisabet Ekberg, Magnar Ekerhovd og Lise Onarheim fra KPMG presenterte siste nytt.

  • Aksjeloven foreslås forenklet på flere sentrale punkter, og det kan bli lettere å stifte AS fra og med 1. juli 2017.
  • Kravet til aksjekapital foreslås redusert fra 30 000 kroner til 1 krone.
  • I tillegg blir det foreslått at innskudd i penger inntil 100 000 kroner ikke behøver å bekreftes. Det vil være tilstrekkelig at stifterne/styret opplyser dette i stiftelsesdokumentasjonen.

– Det blir en overgangsperiode og et langt mer systematisk og sammenhengene regelverk. Jeg tror det er sannsynlig at mange av forslagene vil bli gjennomført, men vi må se på proposisjonen som kommer i løpet av våren, sier Elisabet Ekberg, partner og statsautorisert revisor i KPMG.

– Alle tiltak som går mot forenkling av regelverket for næringslivet, er av det gode. Fortsatt er det et stort potensiale, sier daglig leder i VNR, Per C. Aarsand.

LES OGSÅ: – Tenk før du låner fra egen bedrift

Gebyr blir erstattet med tvangsmulkt

Fra 1. januar 2017 vil myndighetene innskjerpe kravene til frister.

Det betyr at gebyr blir erstattet med tvangsmulkt.

– Det er en dramatisk innskjerping som flere burde være klar over.  Det betyr at du vil få gebyr for hver dag du er forsinket med å levere, og det stopper ikke før du er oppe i 50 rettsgebyr (52 450 kroner) per terminoppgave som du skal levere, opplyser Elisabet Ekberg, partner og statsautorisert revisor i KPMG.

Hvis du blir forsinket med mange terminoppgaver, kan det altså blir svært dyrt.

Tror flere vil starte AS i 2017

Dersom kravet til aksjekapital blir redusert fra 30 000 kroner til 1 krone, tror Ekberg i KPMG at flere vil starte AS i løpet av 2017.

– Det er flere fordeler på skatteområder ved å ha AS enn enkeltpersonforetak . Man unngår blant annet personlig ansvar ved å ha AS. Ulempen er at man må lage regnskap, men hvis det er enkle forhold, er det ikke så krevende. Det kan uansett være en fordel å få et ordentlig oppsett for å se hvordan det går, påpeker Ekberg.

Når omsetningen går over 5 millioner, må du ha revisor.

kpmg4kpmg_1kpmg6kpmg3kpmg2kpmg7

Les også

keyboard_arrow_up