Periferikonferansen 2011.

Skjer all verdiskaping på Vestlandet?

edit today

– Ut fra et regionalt perspektiv, er jeg veldig imponert over hva dere har fått til i kommunene her vest. Det sa fylkeskultursjef Anna Elisa Tryti under Periferikonferansen 2011 på Glesvær. Det var svært god oppslutning om konferansen, som ble arrangert av Periferifestivalen, med VNR som medarrangør. Tema for konferansen var kulturens rolle i den fremtidige regionale næringsutviklingen, og samlet topper både fra næringslivet og det offentlige.

Samarbeid eller konkurranse?

– I fjor hadde vi et lokalt perspektiv, i år løfter vi blikket litt og ser på utviklingsmulighetene for hele Vestlandsregionen, sier festivalsjef Ole Rasmus Øvretveit til vnr.no. Er det bare en myte at den største verdiskapingen skjer på Vestlandet? Er entreprenørskap en del av den vestlandske folkesjelen? Stemmer det at «hjernekraften» i hovedsak flytter vekk fra landsdelen vår? Hvordan løser vi i så fall disse utfordringene? – Kan vi samarbeide mer med Stavanger-regionen eller er det bare sunt med den konkurransen vi ser i dag? spør festivalsjefen. Han legger til at industri og næringsliv går svært godt på Vestlandet, bedre enn i resten av landet og langt betre enn i Europa. Mens resten av kontinentet sliter med arbeidsløshet er behovet for arbeidskraft skrikende på Vestlandet. Hvilke muligheter skaper dette for oss som bor her? Og hvilke utfordringer møter vi? – Tanken om en samlet vestlandsregion er fremdeles langt unna – kan samarbeidet mellom fylker og regioner i vest bli bedre? undrer Øvretveit.

Oppgjør med fordommer

Konferansen blir på mange måter et oppgjør med fordommer og myter om vestlendingen og landsdelen. Finnes det lenger noe genuint vestlandsk og hva er i så fall det? NRK-profilen Halvor Folgerø er konferansier. På programmet finner du følgende foredragsholdere:

  • Morten Søberg– statssekretær i finansdepartemente
  • Tom Christer Nilsen – fylkesordførar i Hordaland og leder for Vestlandsrådet
  • Trine Eilertsen – redaktør i Bergens Tidende
  • Frank Aarebrot – professor i sammenlignende politikk ved Universitetet i Bergen
  • Siren Sundland – direktør for kommunikasjon og samfunnsansvar i Sparebanken Vest

Les også

Meny