Slik blir messeåret i Sotra Arena

edit today
Aldri før har Sotra Sportsklubb hatt flere arrangementer i kalenderen enn i 2020. – Alle ferier er inndratt, fleiper daglig leder Dan Christensen.

Ved siden av sine faste årlige turneringer, tre store turnstevner og Intersport-cup (håndball-landslaget kvinner) skal det gjennomføres fem messer i Straume Idrettspark i 2020. Den første om tre uker.

− I snitt har vi en begrensning på fire messer i året på grunn av momskompensasjon og spillemidler. Klubben ønsker heller ikke flere enn fire. I 2019 hadde vi tre messer, mens tilfeldigheter gjør at vi får fem i år, forteller Christensen.

Dette er årets messer:

− Et godt sted å være utstiller

Noen av messene arrangeres annethvert år, og dermed landet altså fem messer i planene til arrangøren i 2020.

− Hva sier det om hvilken posisjon Sotra Sportsklubb og Straume Idrettspark har fått som messested?

− Vi har en solid posisjon. Hvis vi nevner Stavanger, Trondheim og Lillestrøm så er vi definitivt det fjerde store messestedet i Sør-Norge. Uten at stedene er rangert.

− Vi får masse skryt. Det handler om at vi har to store bygg tett i hverandre på til sammen 12000 kvadratmeter. Det er bra for både utstillere og publikum. De gode tilbakemeldingene handler også om våre frivillige som er så blide og serviceinnstilt her ute, forteller den daglige lederen.

Messene krever store mengder mennesker i ulike arbeidsoppgaver. Fra rigging, gjennomføring og til opprydding. Dette er det medlemmenes foreldre som stort sett sørger for gjennom dugnad.

− Det er sjelden noe problem å få folk til dugnadspostene under arrangementene, og det virker også som de fleste syns det er kjekt å delta, treffe andre, og bli kjent med klubben og anlegget.

Hadde ikke klart seg uten messene

Ekstra mange messer, men det betyr også ekstra store inntekter. Christensen forteller at det er de 4,5 årlige millionene i nettointekt etter messene som gjør at klubben kan drive idrettsanlegget. Til sammanligning utgjør medlemskontingenten fra de 3000 medlemmene knappe 4 millioner i inntekt.

− Messene er en av våre hovedinntektskilder, og årsaken til at vi klarer å drifte både klubben og anlegget vårt slik vi gjør samtidig som vi har en lav medlemskontingent. Dette hadde vi ikke klart uten. Da ville langt mer av kostnadene for drift av idretten blitt sendt til medlemmene, forklarer han.

Foretrekker fagmesser

Det hele startet med en bilmesse i et sirkustelt. Så kom oljemessen som med sin langtidskontrakt gjorde det mulig å få bygget fotballhallen. Senere har Sotra Sportklubb fått hvenvendelser om å arrangere flere ulike type messer. De fleste får nei.

− Bilmessen, båtmessen og boligmessen er publikumsmesser som må arrangeres i helger. Vi vil ikke ha flere slike messer. Grunnen er at de tar mye kapasitet og idretten må vike under arrangementet. Oljemessen og HavExpo er fagmesser som skjer midt i uken. Det er bedre for oss. Og så er det ikke til å stikke under en stol at det er mer penger å tjene på en fagmesse enn en publikumsmesse, forteller han.

− HavExpo blir en suksess

Tre av messene står Sotra Sportsklubb for selv. Båtmessen i februar er utsolgt, mens bilmessen i oktober ikke har åpnet for kjøp av stands enda. Den nye havbruks- og fiskerimessen HavExpo, som klubben eier 50 % av, var den Christensen var mest spent på. Det er han ikke nå lenger.

− Der vurderer vi allerede første året å bruke begge hallene. Det hadde vi aldri trodd. Det begynner å bli utsolgt i fotballhallen, og det er vi megafornøyd med. Salgsmessig kan vi allerede nå sette to streker under svaret på om HavExpo blir en suksess, sier Dan Christensen.

Les også

Meny