Tema for frokostmøtet var "Hvordan kan vi gi ungdom som faller utenfor en sjanse?" Foto: Silje Ulveseth,

Viktig frokostmøte om inkludering

edit today
Se bilder fra seminaret.

Tirsdag 18. september inviterte NAV, i samarbeid med Vest Næringsråd, til et frokostmøte om inkludering i arbeidslivet.

− På Sotra er det 250 personer med nedsatt arbeidsevne som står utenfor arbeidslivet. Hva kan vi gjøre for å gi denne ungdommen en sjanse, spurte Nina Andersen, avdelingsdirektør i NAV Fjell, innledningsvis.

Mange unge voksne har aldri hatt jobb

Det er en for stor andel av de unge som ikke fullfører videregående opplæring, viser tall fra NAV. Samtidig er det er færre ungdommer i alderen 15-17 år som har yrkesinntekt.

− Vi i NAV møter stadig eldre ungdommer som aldri har vært i arbeid. Det er svært vanskelig for dem å få innpass uten arbeidserfaring, opplyser fungerende fylkesdirektør i Nav Hordaland, Tommy Johansen.

Arbeidslivet er den viktigste arenaen for å få folk inn i arbeidslivet. Det er på denne arenaen det må skje noe.

− Alle kjenner noen som sliter. Vår viktigste oppgave i NAV er å få personen til å tro på seg selv. Hvis ikke vedkommende har troen på at de vil å være tilbake i jobb om 6 til 12 måneder, blir det vanskelig å lykkes, sier Johansen.

[image_with_animation image_url=»18474″ alignment=»» animation=»Fade In» border_radius=»none» box_shadow=»none» max_width=»100%»]
Tilbyr virkemidler og hjelpemidler

Flere arbeidsgivere blir skeptisk når arbeidssøkere er ærlig om sine utfordringer i jobbsøknader.

Jobbspesialistene fra NAV Fana, Aida Cisic-Dizdar og Tine Omdal, jobber enda tettere med bedrifter for å få arbeidsledige i jobb. En av hovedoppgavene deres er å engasjere og motivere både jobbsøkere, arbeidsgivere og kolleger.

− NAV har kompetanse, og kan bistå med virkemidler og hjelpemidler ved behov. Vi tilbyr tett oppfølging både for arbeidssøker og for arbeidsgiver. Ta kontakt med oss, oppfordrer Cisic-Dizdar.

− For at inkluderingsdugnaden skal fungere, må det være enkelt og tilrettelagt for arbeidsgiver til å ta inn denne typen arbeidskraft. Mange frykter nok systemene, mener Rikard Toft Ledang, daglig leder i Vest Næringsråd.

[image_with_animation image_url=»18479″ alignment=»» animation=»Fade In» border_radius=»none» box_shadow=»none» max_width=»100%»]
Alle kan ikke behandles likt

Marianne Horten, barnehagestyrer i Aronien barnehage på Straume, har god erfaring med å jobbe med skjulte ressurser. Aronien er en del av Læringsverkstedet, Norges største, private barnehagekjede.

− Fundamentet i Læringsverkstedet er at alle er verdifulle. For at alle skal lykkes, må vi behandle ulikt for kunne behandle likt, råder Horten.

Hun mener det viktig med tett oppfølging fra NAV for at tiltakene skal fungere, siden arbeidsgivere også har mye de lurer på.

Mennesker i fokus

Erlend Fardal Lunde, hotelldirektør hos Comfort Hotel Bergen Airport, delte sin personlige historie med forsamlingen. Han gikk fra å være langtidssykemeldt til å være hotelldirektør syv år seinere.

− Hvis du setter deg hemmelige mål, er det lettere å motivere seg selv i tyngre perioder. Jeg tror også på åpenhet – hvis du som leder tør å fortelle hvem du er og hva dine utfordringer er, vil du få en åpnere organisasjon, sier Fardal Lunde.

Nordic Choice Hotels rapporterer på People, Planet og Profit. Det er ikke opptatt av CV-en når de ansetter, men fokuserer i stedet på type, personlighet og vilje til å utvikle seg.

I april inngikk Nordic Choice Hotels et samarbeid med Norsk organisasjon for asylsøkere (NOAS) med rådgivning i tilfeller som gjelder asyl, arbeids- eller oppholdstillatelse. Hjelpefunksjonens navn er oppkalt etter medarbeideren Ali på Clarion Hotel Wisby, og heter derfor Ali-hjelpen.

[image_with_animation image_url=»18481″ alignment=»» animation=»Fade In» border_radius=»none» box_shadow=»none» max_width=»100%»]
Ikke undervurder deltidsjobben

Arbeidserfaring i tenårene er gull verdt, selv om det nødvendigvis ikke er det du ønsker å jobbe med som voksen.

− Deltidsjobben er det første steget inn i arbeidslivet. Det er her ungdommen får mulighet til å vise seg fram. Jeg pleier å minne de på at «dette er din signatur på veien videre», sier Therese Lokøy, distriktssjef i Nille Hordaland, til Vest Næringsråd. Nille har 29 butikker i Hordaland og har mange deltidsansatte.

Jeanette Meyer, rådgiver fra Bemanningsbyraaet, nikker enig med Lokøy.

− Vi ser at kandidater som får en god referanse på en deltidsjobb, har mye lettere for å få seg jobb seinere, sier Meyer.

Se bilder fra frokostmøtet

Les også

keyboard_arrow_up