Vil la roboter gjøre dette

edit today

Da maskinoperatøren valgte å kjøre til Hylkje i stedet for å bruke maskinen i verkstedet på Ågotnes, skjønte Sekkingstad at det var på tide å bytte ut de manuelle dreiebenkene og fresene med digitale maskiner. Nå blir jobben gjort fire ganger raskere. Tid er penger.

Unngår nedbemanning

To stålrammer på 120 tonn er akkurat sendt av gårde til Danmark. En swivelramme på 62 tonn blir levert til OneSubsea. Så langt i år ligger omsetningen på samme nivå som fjoråret, sier Sekkingstad.

– Mer enn 95 prosent av omsetningen har vært rettet mot olje-markedet. Alt har kommet dettende inn og vi har konsentrert oss om å prise forespørsler og få jobben gjort. Nå er det færre forespørsler og man må mye lenger ned i pris for å få jobbene. Det er en utfordring å omstille seg, sier Sekkingstad, som startet med overhaling av motorer for 19 år siden.

Siden har selskapet hatt en jevn vekst, med stadig mer offshorerelatert virksomhet, og er i dag totalleverandør.

– Vi har unngått nedbemanning til nå, men er avhengig av at det kommer inn mer arbeid i nærmeste fremtid, sier han og tar et drag av sigaretten.

Roboter og samarbeid

– Kostnaden må ned 30 prosent i forhold til det utenlandske bedrifter tilbyr, og vi er avhengige av at alle er med og drar i samme retning. Automatisering er løsningen, sier Sekkingstad og maner til samarbeid blant verkstedbedriftene for å øke konkurransekraften.

– Alle trenger ikke å ha de samme maskinene, påpeker han.

Nytenking. Innovasjon. Kostnadskutt. Stikkordene som tidligere har ført omstillingsvillige bedrifter inn i fremtiden, er høyaktuelle.

– Mye vil forandre seg

– Jeg tror at mye vil forandre seg fremover, ingeniørene hos oss må også jobbe med salg og markedsføring. Med roboter vil man kunne øke både produksjon og kapasitet. Det vil avle mer aktivitet og generere arbeid som nå ikke blir utført i Norge, mener Sekkingstad.

Han avviser at det vil gjøre fagarbeiderne overflødige, roboter vil aldri kunne ta seg av hele konstruksjonen, og at det vil være behov for folk til å programmere dem. I mellomtiden søker bedriften tilbake til gamle markeder – og nye, deriblant oppdrag for kraftbransjen.

En ny verkstedhall er under oppføring hos datterselskapet Bergen Mekaniske på Hylkje, for å serve markedet i nordhordland. Ågotnes Sveis er medeier i Sotra Engineering, Sotra Piping og nystartede Mongstad Sveis og Mekaniske.

Les også

Meny