Strilefest «the american way»

edit today

Å gå inn i butikken til Beate Johansen er som å bevege seg inn på den festen alle ønsker å bli invitert til.

Rosa popcornmaskiner i miniatyr med matchende popcornbegre, cupcakesformer lik dem man ser i rosablogger og pappbegre med sugerør i utallige farger og varianter. Fra taket i den nye «Festbutikken» på Straume henger piñataer som gir deg lyst til å slå enten du er barn eller voksen.

– I Amerika er de store på festartikler og temafester, der er det en helt annen kultur for dette, men det er på full fart inn i Norge også. De fleste produktene jeg selger kommer fra USA, piñataene er fra Mexico, sier Johansen.

– Jeg har fire bjørnedrakter

Syltøy-kvinnen savnet et større utvalg av denne typen varer på Sotra, og åpnet like godt nettbutikk med showroom, lager og butikk ved Europris.

– Jeg elsker å stelle i stand og liker å gjøre mest mulig ut av selv små anledninger, forteller hun.

– Har du popcorn til popcornmaskinene? Etterlyser kunde Alf Johan Eliussen, som er innom butikken for andre gang. Han får vite at mer popcorn er på vei inn i butikken og benytter anledningen til å spørre om hun har tenkt å ta inn kostymer også.

– Jeg har fire ulike bjørne- og løvedrakter hjemme. De var dyre, men kjekke å ha, gliser han.

«Amerikanisert»

Faktum er at amerikanske tradisjoner får mer og mer fotfeste blant norske forbrukere. Ifølge vg.no brukte vi rundt 270 millioner på skumle kostymer og knask i forbindelse med Halloween i 2015 – men ga bare 180 millioner til TV-aksjonen.

Med Valentinsdag, morsdag, fastelavn og karneval like om hjørnet, håper Johansen å gjøre gode penger på kunder som ønsker å gjøre litt mer ut av disse anledningene. For ikke å snakke om dåp, konfirmasjoner og bryllup.

Babyshower og filmkveld

– Babyshower er et eksempel på en amerikansk tradisjon som bare blir mer og mer vanlig i Norge. Vi selger allerede en del babyshower-produkter. Foreldre ønsker også gjerne å gjøre mer ut av barnebursdagene og er på jakt etter «det lille ekstra». Flere tenker tema og helhet enn før, sier hun.

Foruten heliumballonger, bordpynt, invitasjoner og ellers alt du kan tenke deg av festrelaterte produkter, tilbyr hun også salg og utleie av sukkerspinn- og slushmaskiner, og alt du trenger til karaokekvelden.

– Karaoke blir aldri feil på firmafesten, blåturen eller i utdrikkingslaget, sier Johansen med et smil mellom de fargerike ballongene som staver butikknavnet.

 

Les også

Meny