VNR og Eva Danielsen, faglærer ved Sotra vidaregåande skule, har vært pådrivere i etableringen av skolekjøkkenet og kokke-utdanningen i Konjic. Foto: Inger Elise J. Økland/vnr.no

VNR setter spor i Bosnia

edit today

Skolekjøkken og kokkeutdanning, en matfestival og en internasjonal kokke-konkurranse. Det blir det arbeidsplasser av. VNR setter spor i Bosnia-Hercegovina.

Klikk på pilene for å bla gjennom bildene!

Midt i mylderet av mennesker og boder, er det konsentrerte ansikter med hvite kokkeluer. De enser knapt verken sultne tilskuere eller kritiske dommere. Blant dommerne er Eva Danielsen, faglærer ved Sotra vidaregåande skule og Gunnar Nagell Dahl, matattache i Hordaland.

Vekk med søppelet

Vi befinner oss i hjertet av Konjic, byen som Albrigt Sangolt – tidligere ordfører i Sund kommune, forbarmet seg over etter borgerkrigens herjinger på 1990-tallet. Det ble starten på et langt vennskapssamarbeid med Sund kommune, som Vest Næringsråd har videreført siden 2013.

Det begynte med 30 bosscontainere gitt av Sund kommune. Det var starten på en forvandling til et søppelfritt miljø i den frodige og idylliske vesle byen. En rekke prosjekter initiert av «våre venner i Norge», har bidratt til hele samfunnsutviklingen. Deriblant en to-dagers matfestival: Konjic Food Fest, som nylig gikk av stabelen.

Internasjonal kokke-konkurranse

– Vi er imponerte og stolte over utviklingen, og ser at Konjic kan være en rollemodell for resten av landet, sier VNR-leder Per C. Aarsand fra scenen og erklærer festivalen for åpnet.

Kokke-konkurransen samler 14 deltakere fra hele Bosnia-Hercegovina, Kroatia og Serbia. Både etablerte kokker og elever fra Konjic deltar.

– Denne konkurransen bidrar til at elevene får utvikle ferdighetene sine, sier rektor Boric Zahid ved den videregående skolen i Konjic. Via tolken legger han til at kokke-utdanningen har hatt en «great progress» siden de første elevene startet høsten 2011 og at matfestivalen er et viktig bidrag.

Landets beste kjøkken

Skolekjøkkenet i Konjic fremstår som landets flotteste og mest velutstyrte – etablert etter modell av Sotra vidaregåande skule, med faglærer Eva Danielsen i spissen. Kjøkkenmaskinene er fra Sotrabedriften Net El-torget.

– Jeg vil bli en god kokk, sier andre-årseleven Ramiz Doljovicic, som er i sving på skolekjøkkenet. Belmin Alibegovic har fullført skolen og har startet læretiden sin på et hotellkjøkken i Konjic.

– Jeg lærer mye av å delta i konkurransen og av å se på de andre, sier han.

Gode råvarer

Laks fra Sotra Seafood og fenalår fra Strilalam går unna på høykant på VNR sin stand. Det samme gjør vaflene på standen til Den Norske Ambassaden. Brunosten er bosnierne mer skeptiske til.

– Det er en økende oppmerksomhet og interesse for å kjøpe bosniske produkter. De er ikke bevisste nok på hvor høy kvalitet produktene holder, sier assisterende ambassadør Anne Havnør.

Det bugner av store, solmodne tomater, friske grønnsaker og bær i de rundt 70 bodene på Konjic Food Fest. Nytt av året er bringebær, en produksjon som er satt i gang etter et Norgesbesøk.

Gunnar Nagell Dahl, festivalmotor for både matfestivalen og ølfestivaleni Bergen, er fornøyd med forbedringene han ser siden sist.

– De har tatt innspillene våre, blant annet knyttet til merking og presentasjon av produktene, sier han og studerer glass med syltetøy og andre lokalproduserte herligheter.

Uutnyttet bedriftsmarked

– Mange av utstillerne driver egne gårdsutsalg og dette er en måte å få vist frem produktene sine. De opplever økt besøk etter festivalen, sier Adisa Kewric, kommunens representant i festivalkomiteen. Hun legger til at det er en utfordring å skape interesse for å drive med landbruk – mange unge trekker mot hovedstaden Sarajevo.

Det er 40 prosent arbeidsledighet, hele 50 prosent blant unge arbeidstakere i landet. VNR-leder Per C. Aarsand lanserte en rekke konkrete forslag for ordføreren og hans stab under Bosniabesøket, for å etablere kontakt mellom festivalen og potensielle bedriftskunder.

Landbruk og turisme er satsingsområder for kommunen, og de norske pådriverne mener blant annet at en restaurant i tilknytning til skolekjøkkenet vil skape positive synergier.

– Vi er svært takknemlige for alt som dere i Norge har bidratt med, og gjør for oss, sier ordfører Emir Bubalo via tolken.

 

Fakta om Bosniaprosjektet

  • Vennskapssamarbeid mellom Sund og Konjic kommuner fra 1998 – 2013. VNR har videreført arbeidet, som handler om samfunns- og næringsutvikling i Konjic. VNR tar årlig imot delegasjoner fra Bosnia
  • Sentrale pådrivere i Sund: Ivar Steinsland, Karstein Bjørge og Odd Jarle Hatland. Samarbeidet har involvert mange aktører i Norge og resultert i en rekke tiltak i Konjic, deriblant: bossbiler og avfallshåndtering, brannbiler, dagsenter for psykisk utviklingshemmede og transport av brukerne, kraftverk, etablering av et kommunalt næringsråd, kokke-utdanning og matfestival, elevutveksling
  • Sund tok imot 60 flyktninger fra Bosnia, deriblant en toppidrettsutøver som ble trener for Hald IL. Ordfører Albrigt Sangolt ble invitert med på lagstur til Bosnia og kom i kontakt med ordføreren i Konjic. Det var starten på et mangeårig vennskapssamarbeid mellom Sund og Konjic

 

Les også

keyboard_arrow_up