Steinar Landro tok fagbrev i elektronikk, og har gått gradene før han nylig ble ansatt som Vice President hos Aker Solutions på Ågotnes. Foto: Inger Elise J. Økland/vnr.no

Fikk drømmejobben – uten ingeniørutdanning

edit today

Det lukter nytt av de 16 møterommene. Ikke en eneste kaffeflekk er å se på inventaret, som ser ut til å være hentet rett ut av et boligmagasin. Vi er ikke på møbelmesse – vi er hos Aker Solutions. Nybygget som samler 460 av selskapets ansatte under ett tak. Startet med et fagbrev Det er forbausende stille i de store, åpne kontorlandskapene. Prat fra møterom, båser og soner som innbyr både til faglig og uformell samtale mellom kollegaene, er ikke hørbar. I det påkostede bygget like ved brannstasjonen på Ågotnes er personell fra 20 ulike lokasjoner endelig samlet. – Dette vil bidra til mer effektivisering og bedre arbeidsflyt. Det er viktig for å kunne levere til rett tid, rett pris og riktig kvalitet. Vi jobber i team, sier Steinar Landro. Selv har toppsjefen fra Ekerhovd fortsatt kontor i den gamle delen. Se bilder fra nybygget til Aker Solutions! Karrieren startet med et fagbrev i elektronikk. Siden har Landro gått gradene, offshore og onshore – innenlands og utenlands. Å jobbe med personell har han utbredt erfaring med. Til sammen 24 års erfaring fra Petas, FMC Technologies og Aker Solutions har gitt ham god kjennskap til alle deler av oljevirksomheten – sist som leder for Field Operations.

Presser leverandørene

Økt konkurranse fra utenlandske verft gir Statoil større valgmuligheter og stiller stadig strengere krav til leverandørene her hjemme.  Statoil er blant de viktigste kundene til Aker Solutions. – Det stiller også strengere krav til våre leverandører; det har vært en utfordring å få alle leveranser til rett tid, påpeker han. Landro legger til at selskapet i stor grad bruker lokale leverandører, i den grad de er konkurransedyktige. – Vi savner en lokal leverandør av store maskiner, legger han til. Landro mener at spådommene om nedgangstider for olje- og gassnæringen er overdimensjonert. – Veksten de siste årene har vært helt enorm, det vi ser nå er en mer forsiktig vekst og det oppleves derfor som en nedgangsperiode, utdyper han.

Ingen ansettelsesstopp

Med sine pågående kontrakter og arbeid med vedlikehold og oppgradering av 96 «juletrær», vil det fortsatt være høy aktivitet i Aker Solutions i årene som kommer. I løpet av 2014 vil det være behov for å øke staben med 50-60 medarbeidere, anslår selskapet. – Et fagbrev i tillegg til ingeniørutdanning er gull verdt i dag, sier Landro. Han var initiativtaker til opprettelsen av havbunnsinstallatørfaget. – Vi investerer mye i teknologi, og har mye av de nyeste visualiseringsverktøyene som finnes på markedet. Noen av møterommene har en sømløs skjerm med mulighet for å koble opp seks ulike lokasjoner samtidig, sier Landro. I første etasje, ved opplæringssenteret, skal selskapet i gang med å bygge en subsea-simulator. Fire nye haller sikrer nok kapasitet til å gjennomføre alle oppdrag. Installasjoner fra Nordsjøen oppgraderes med ny teknologi og får en ny levetid på 25 år før de fraktes ut i Nordsjøen for å installeres på nytt.  

Les også

Meny