Fiskeriminister Per Sandberg. Foto: FrP

Til Sotra for å lære om fisk

edit today

Per Sandberg besøker i dag flere laksebedrifter i regionen. – Jeg er glad vi har fått en fiskeriminister som snakker rett fra levra, sier Bård Sekkingstad i Sekkingstad AS.

– Rett mann på rett plass

Blom Fiskeoppdrett, Biomega og Sekkingstad får besøk av den ferske fiskeriministeren i løpet av onsdag. Mens Blom er et oppdrettsselskap, driver Sekkingstad med foredling og salg mens Biomega utvinner dyrefôr av fiskeavfall. Med seg har Sandberg et stort pressekorps av aviser, magasiner og TV.

– Jeg er glad vi har fått en fiskeriminister som snakker rett fra levra. Han har medietekke og det vil forhåpentligvis bidra til et endret mediefokus på denne næringen. Det har vært mye lus og miljø, og lite fokus på den fantastiske verdiskapingen, sier daglig leder Bård Sekkingstad til vnr.no.

Politikk

På Skaganeset i Sund kommune ligger Sekkingstad AS, ett av rundt 30 slakterier i Norge som foredler fisk. Bedriften er blant de ledende i bransjen når det gjelder innovasjon og ny teknologi. I løpet av den tilmålte tiden med Sandberg ønsker Sekkingstad å vise frem en annerledes lakseentreprenør.

– Vi gjør ting på vår måte, en bærekraftig måte, og omsetter for 2 milliarder i året – det er vi stolte over, sier han.

Sekkingstad har 20 ansatte, mens produksjonen er satt ut til polske Norse Productions, som også holder til på Sotra. Sekkingstad er opptatt av forutsigbare rammebetingelser og konkurransekraft, noe han vil passe på å nevne for Sandberg.

– Lytt til bedriftene

– Tungvektere som Marine Harvest og Lerøy er lokalisert i denne regionen. Det er også et viktig område for pelagisk fisk. Mine beregninger viser at rundt halvparten av all laks i Norge blir solgt fra Bergen, det er viktig at ministeren lytter både til liten og stor i dette bildet, sier Sekkingstad.

Han får støtte fra daglig leder Øyvind Blom i Blom Fiskeoppdrett, som venter det andre ministerbesøket på et halvt år. Den forrige fiskeriministeren, Elisabeth Alspaker, besøkte visningsanlegget i Oen sammen med en islandsk delegasjon i mai i fjor.

Les også: På jomfrutur med fiskeriministeren

Pionerer

– De små og mellomstore bedriftene er viktig for lokal verdiskaping, og kan være vel så innovative og fremtidstenkende som de store børsnoterte selskapene. Vi har spart store summer på avlusing med varmt vann, ved hjelp av eksisterende teknologi. Blom Fiskeoppdrett var først ute, sier Blom.

Det er rekordhøye laksepriser og svært gode tider for laksenæringen. Oppdrettsselskapet kjøpte i fjor tre nye båter, og investerer nå i oppgradering av smoltanleggene for å utvikle og sikre et robust familieselskap også i fremtiden.

Les også: Laksen kan bli «Norges IKEA»

 

 

 

 

Les også

Meny