FIKK KREFT: − Min erfaring gjennom kreftsykdommen har gjort meg rikere. Jeg sier som Ole Brumm: Dagen i dag er yndlingsdagen min, sier Thor Brekkeflat .

Thor Brekkeflat fikk tykktarmskreft og giftet seg

edit today

Han viser til gamletestamentet: «Det beste et menneske kan gjøre er å spise og drikke og unne seg gode dager midt i alt sitt strev.» (Forkynneren 2,24)

Bergens tidligere gateprest er nå vikarprest ved Slettebakken Kirke i Bergen og daglig leder og motivator hos Hva Skal Til AS. Høsten 2013 fikk han konstatert ondartet svulst i tykktarmen.

− Skal jeg dø nå? spurte jeg legen på Haukeland. Han var usikker på det. Prognosene kunne gå begge veier, forteller Brekkeflat.

LES OGSÅ:  Bedriftstafetten har passert 200 000 kroner

Giftet seg før kreftoperasjonen

Tarmkreft er den vanligste kreftformen i Norge, og har hatt en rask økning de siste 50 årene. Jo tidligere kreften oppdages, jo bedre er overlevelsesprosenten og det er mindre risiko for spredning. Ni av ti blir friske hvis tykktarmskreften oppdages i første stadium.

Thor Brekkeflat måtte opereres så fort som mulig.

− Men jeg ville gifte meg først. Uken før operasjonen giftet vi oss i Portugal, sier Brekkeflat og smiler.

Midt i det vonde var det viktig å oppleve noe fint. Ingen visste hva som ville skje de neste ukene.

- Jeg måtte ta en avgjørelse: Skal jeg hjem og google tykktarmskreft, eller skal jeg konsentrer meg om å gjøre de gode tingene i livet mitt? sier Thor Brekkeflat om kreftdiagnosen.

– Jeg måtte ta en avgjørelse: Skal jeg hjem og google tykktarmskreft, eller skal jeg konsentrer meg om å gjøre de gode tingene i livet mitt? sier Thor Brekkeflat om kreftdiagnosen.

Ble kreftfri, vennen døde

Operasjonen var vellykket. Brekkeflat fikk radikal kirurgi, som betyr at legene fjernet deler av tarmsystemet for å stoppe kreften.

I ettertid har han vært gjennom mange kontroller, som bekrefter at han er kreftfri.

Brekkeflat vet at han har vært heldig.

− Skjebnens ironi: samme dag som jeg fikk konstatert tykktarmskreft, møtte jeg en venn på Haukeland som også fikk samme diagnose. Han ble begravet ett år senere, mens jeg ble erklært 100 prosent frisk, forteller Brekkeflat.

Prest i heftig omstilling

I presterollen har Thor Brekkeflat møtt mennesker i sorg og kriser. En stor del av hans yrkeserfaring handler om mennesker som har begrenset med tid igjen å leve, eller som må ta avskjed.

Kreftdiagnosen snudde alt på hodet.

− I manges øyne er jeg «den gode hjelper», men plutselig var det jeg som var på den andre siden av bordet og som måtte overgi meg til hjelpeapparatet. Det var en Berlinmurens fall-følelse. Jeg måtte gjennom en heftig omstilling for å akseptere det, sier Brekkeflat.

Kreftsykdommen har blitt en viktig erfaring for ham i møte med mennesker.

− Jeg kan si ting med litt mer tyngde enn før. Ofte snakker man om mennesker som «sterk» og «svak», men vi må ikke sementere rollene, for det kan endre seg veldig fort. Hvis jeg går på en smell fysisk eller psykisk, gjør det jo meg ikke til et dårligere menneske, forteller Brekkeflat.

Hva skal man si til mennesker i kriser?

Brekkeflat valgte å være privat med sin kreftdiagnose, og snakket ikke offentlig om sykdommen før han fikk bekreftet at han var frisk. Men mange visste at han hadde kreft.

− Da jeg var syk oppdaget jeg hvem som var mine venner, som viste at de brydde seg om meg. Mange lurer på hva de skal gjøre når noen er i krise. Mitt råd er: ikke vær så forbaska sjenert! Gå på døren med en blomst, oppfordrer Brekkeflat.

− Du skal ikke prestere noe, du skal bare være der.

Etter å ha jobbet mye med krisehåndtering, er det spesielt én ting han har bitt seg merke i.

− Når jeg møter folk i ettertid sier de ofte: «Jeg husker at du var der.» I tøffe tider må man orke stillheten, orke å være i nærheten av det. Tør å sitte der – det er det som gjør inntrykk på folk, sier Brekkeflat.

Prest og motivator ,Thor Brekkeflat og Hans Jarle Einarsen, markedssjef ved Sartor Storsenter er aktive ildsjeler i Krafttak mot kreft.

Prest og motivator ,Thor Brekkeflat og Hans Jarle Einarsen, markedssjef ved Sartor Storsenter er aktive ildsjeler i Krafttak mot kreft.

Alle «rammes» av kreft

Kreft angår langt flere enn den personen som blir syk, og skaper en ringvirkning av bekymringer for alle rundt.

− Kreftdiagnosen var nok tøffere for min kone. Hun hadde det følelsesmessig vanskeligere enn meg, sier Brekkeflat.

Krafttak mot kreft 2017 har som hovedmål å samle inn 40 millioner til forskning på livsforlengende behandling, og gi tilbud til pasienter og pårørende. Lørdag 18. mars skal Brekkeflat lede veldedighetauksjonen på Sartor Storsenter.

− Det er ingen selvsagt ting at mennesker, næringsliv og organisasjoner skal bruke tid og krefter på dette. Ingen forventer at sånt skjer. Jeg pleier å si: Det som ikke skjer lokalt, det skjer ingen steder. Sett i landsmålestokk er dere Norgesmestere i å samle inn penger til kreftforskning. Jeg har jobbet mye for organisasjoner, og det kommer ikke av seg selv hvis ingen dedikerer seg. Pengene til forskning og behandling utgjør en forskjell på liv og død, sier Brekkeflat og ser bort på Hans Jarle Einarsen, markedssjef ved Sartor Storsenter.

Brekkeflat oppfordrer alle til å ta et krafttak mot kreft på senteret lørdag 18. mars.

− Folk kan handle, spise, drikke og gjøre en forskjell for folk. Senteret har hanket inn en prest for å få himmelske priser, påpeker Brekkeflat og smiler.

Les også

Meny