Åpner butikk og kafe

edit today

Det har tatt lang tid å realisere, men denne helgen åpnes endelig Gjerdet Kulturminnegard på Fjell for publikum. Her får du kjøpt norske designklær, lokalprodusert håndverk og kortreiste matprodukter.

I et hus hvor tiden har stått stille i mange tiår åpner Dei på Gjerdet butikk og kafe, med duoen Tone Boska og Siv Støldal i spissen. Prosjektet realiseres blant annet med midler fra Sparebanken Vest – VNR-fondet, som i disse dager lyser ut nye midler.

Se hvordan du kan søke om støtte fra SPV/VNR-fondet

Åpningshelgen blir det boklansering, utstilling på «Løo» og kafe og butikk med et unikt varesortiment og introduksjonstilbud. Denne helgen er det åpent både lørdag og søndag kl 12-16. Faste åpningstider blir torsdag kl 16-20 og søndag kl 12-16.

Garnpakker og designklær

– Vi har garnpakker fra Hillesvåg Ullvarefabrikk for salg, klær fra Haik, håndstrikkede ting spesielt utviklet på og inspirert av Gjerdet, keramikk og håndlagede smykker. Haik er norsk design, norskprodusert av norske tekstiler. Smykkene er fremstilt av elever ved kunst og håndverk-linjen på Sotra vidaregåande skule og er utrolig flotte, sier keramikeren Boska, som er utdannet lærer.

Den internasjonalt anerkjente klesdesigneren Siv Støldal flyttet for noen år siden hjem til Tyssøy etter ti år i London og siden har de to jobbet sammen med entreprenørskap, blant annet «Flettverk» som har bidratt til ny næring innen tekstilproduksjon i Hordaland.

Bøker og mat

«Ord for ord, rad for rad» heter boken av økonomutdannede Irene Nygårdsvik, som på en filosofisk måte omhandler mennesket og relasjoner gjennom blant annet strikking. Den rykende ferske boken kommer for salg på Gjerdet, forteller Boska.

I butikkhyllene vil du også finne lokalproduserte matvarer, som syltetøy, honning – og spekemat fra Strilalam.

– Det kommer flere matprodukter etterhvert. Vi ønsker veldig gjerne å komme i kontakt med flere lokale matprodusenter, sier Boska.

Samarbeid

Kafeen skal driftes i samarbeid med Kristoffer Lie på nabogården og vil, i likhet med butikken, få en lokal, kortreist profil. Lie har en pub som de siste årene er leid ut som selskapslokale og har nå ansatt en egen kokk.

– Vi er veldig fornøyde med å ha fått i stand dette samarbeidet. Silje Ågotnes har gått i lære hos Hanne på Høyden og forstod vårt konsept med en gang, sier Boska.

En rekke småskala-aktører står bak samvirket, og en annen viktig samarbeidspartner er Sotra Husflidslag, som har vært sentral i arbeidet med kulturminnegården både ute og inne.

 

Fakta

  • Trygdesjef Olga Fjell (1915-2006) bodde hele livet sitt på bruket. Det ble kjøpt av Fjell kommune i 2007. Målsettingen er å ta vare på gamle mat- og håndverkstradisjoner, utvikle opplevelsespakker i samspill mellom landbruk, kultur, historie og reiseliv, samt ta i bruk det flotte friområdet fra gården og opp til området rundt Fjell festning
  • Det er også et formål å formidle et hverdagsperspektiv fra krigshistorien. Huset ble først delvis og siden helt okkupert av tyskerne og brukt som administrasjonsbygg for aktiviteten på festningen under 2. verdenskrig
  • Aktiviteten på Gjerdet er organisert gjennom samvirket Dei på Gjerdet. Ideen rundt Fjell Kulturminnegard kom opp i 2006 i forbindelse med Perler i Nordsjøløypa, ett av ti pilotprosjekter i landet som ble realisert for å skape aktivitet rundt kulturminner på en ny måte

 

Les også

Meny