Steffen Sangolt Hoff (f.v), Laurits Riple, Michelle Hetlevik og Cathrine Juvik

Ber næringslivet om flere prasisplasser

edit today

De er elever som frivillig har valgt å gå på skolen fem timer mer i uken enn sine jevnaldrende. Nå går de siste året på Teknologilinjen ved Sotra Vidaregåande Skule. – Jeg hadde hørt mye bra om denne linjen fra tidligere elever, sier Cathrine Juvik. – Mitt ønske er å bli ingeniør, jeg liker tanken på å skape noe, sier Steffen Sangolt Hoff.

Motiverte elever

De valgte Teknologilinjen fremfor allmennfag, fordi det vil gi dem et fortrinn når de skal søke høyere utdanning. I tillegg til generell studiekompetanse, får de også grunnleggende kunnskaper i elektro- og mekaniske fag. Næringslivet skriker etter kompetanse som kan holde tritt med den teknologiske utviklingen. Samtidig sliter skolene med å finne praksisplass til elevene. Les også: Vil ha bedre kvalitet i grunnskolen Hvert år er det rundt 70 elever på Teknologilinjen som trenger praksisplass i en bedrift for en uke. Dessverre er det for få bedrifter som ser mulighetene til å sikre fremtidig rekruttering gjennom en slik avtale. – Det er et problem at vi ikke klarer å skaffe nok praksisplasser, sier Edmund Strandskog. Han er prosjektleder og er hele tiden i dialog med næringslivet for å skaffe praksisplasser til elevene på Teknologilinjen.

– Gi dem en sjanse

Nå ber Strandskog bedrifter som kan være interessert i å tilby praksisplass om å ta kontakt med skolen. – Det er mange bedrifter som er positive og imøtekommende, men det er likevel for få. Det kan være bedrifter vi ikke har vært i kontakt med som ønsker å ta inn praksiselever. Får vi flere til å melde sin interesse, vil vi dessuten kunne tilby elevene større valgmuligheter i forhold til faglig interessefelt, sier Strandskog. Det er mange elever på ulike utdanningsnivå som jakter utplasseringsbedrifter, og Strandskog innser at «belastningen» på de bedriftene som er velvillige kan bli stor. Les også: Over hundre lærlinger venter på plass – Noen bedriftsledere sier rett ut at de ikke ser nytten i å ha så unge elever utplassert i bedriften. Arbeidsmiljøloven legger dessuten begrensninger på hva umyndige elever kan settes til å gjøre, påpeker han. Strandskog har likevel en oppfordring til næringslivet: – Gi ungdommene en sjanse ved å slippe de til. De er vår fremtid.

Les også

keyboard_arrow_up