– Dette er uvirkelig

edit today

De har jobbet dag og natt for å bli ferdig til 20. november 2014 – den magiske datoen da «nye» Sartor Storsenter, Kystbygarasjen og ikke minst Sotraplassen skulle stå ferdig.

– Dette er en stor dag for oss og vi er veldig stolte, sa direktør Thomas Skålnes i Sartor Storsenter.

– Handel skal være fest

– Vi er forholdsvis kresne når det gjelder å gi kjøpesentrene et eget preg. Det skal ikke bare være handel, det skal også være møteplasser – og det har Sartor Storsenter klart på en veldig god måte, sa medeier Olav Thon under åpningen i dag. 92-åringen har rundt hundre sentre over hele landet.

– Det er nesten ikke til å tro at vi står her i dag. Vi bøyer oss i støvet – kystbyen reiser seg! Det som gleder meg mest er at dette området skal forvandles til et regionsentrum, dette er bare begynnelsen – vi har mye spennende i vente, sa Fjell-ordfører Eli Å. Berland. Hun fikk æren av å klippe snoren både inne i senteret og ute på Sotraplassen da regionens nye landemerke: Konglo, ble avduket.

– Jeg er overbevist om at Konglo skal bli en møteplass på lik linje med Den blå steinen i Bergen, la hun stolt til.

Noe måtte gjøres

Planleggingen startet allerede i 2006 – og alt har tatt tre ganger så lang tid som man hadde trodd, påpekte administrerende direktør Ernst Einarsen i Sartor Holding – primus motor for byutviklingen på Straume. Han takket Fjell kommune for godt samarbeid.

– Det var i 2004 da bompenge-temaet kom opp at vi skjønte at noe måtte gjøres hvis Sartor storsenter skulle overleve. I dag er kjøpesentrene i endring, og blir utfordret av netthandel. Vi har tilrettelagt for et levende miljø med spisesteder ut mot Sotraplassen. Opplevelsen av å gå ut og spise får du ikke på nettet, sa Einarsen.

Mann av huse

– Det er mange som har vært negative til denne utviklingen, men etter den sniktitten vi hadde i går kan det tyde på at folk har tilgitt oss, sa Einarsen og refererte til Sartor Storsenters kundekveld «dagen før dagen», som førte til store kødannelser av nysgjerrige kunder.

Markedssjef Hans Jarle Einarsen sier til vnr.no at butikkene er overveldet over responsen på VIP-kvelden i går.

– Det er jo litt risikosport å invitere til noe sånt, og da er det ekstra stas når det blir møtt med så god oppslutning både i besøk og omsetning, sier han.

Bildøy neste

Neste store steg i utviklingen av Sotra Kystby er utbyggingen av bydelen nordre Bildøy og Bildetangen, som skal stå ferdig samtidig med det nye Sotrasambandet i 2021.

Målet er å gjøre Sotra Kystby til Nordens mest attraktive regionsentrum.

– Handel og reiseliv er viktige næringer i regionen, noe øvrig næringsliv også har forstått, sa VNR-leder Per C. Aarsand i sin tale under åpningsseremonien.

Meld deg på Kystbyseminaret 26. november i Fjell Rådhus

Les også

Meny