Fra posthus til kafe

edit today

Urtemakeriet på Algrøy har fått en avlegger på Fjell. Om kort tid åpner kafegründer Kirsti Johanne Back kafe og bakeriutsalg nummer to.

Alle som har besøkt Urtemakeriet på Algrøy vil kjenne igjen den irrgrønne kafedøren som er prydet med en diger kringle. I kjent Urtemakeriet-stil er det gamle posthuset på Fjell, ved Fjell kyrkje, totalrenovert og forvandlet til et lite kafelokale.

Trebjelker i taket, hvitmalte stoler med en litt slitt look og småblomstret servise er allerede på plass to uker før dørene åpnes 14. oktober. Elektrikerutstyr ligger strødd mellom hvite hekleduker.

Vet hva hun gjør

– Det er fortsatt mye som må på plass, men vi gleder oss til åpning, sier Back og Lisa Pedersen-Bradley med brede smil. I hendene holder de rivjern med stoffkledde strømledninger i toppen, som skal bli lamper i vinduene. Over kjøpmannsdisken i gammeldags stil henger en annen kreativ lampevariant med tresleiver, som Kirsti har laget.

I vinduskarmene står flere kakefat i etasjer, også laget av henne selv, og trekasser fungerer som hyller til kopper.

Back vet hva som «selger», dette har hun gjort før. Det som startet med 15 steinsovnsbakte, økologiske brød på Fiskarbondens Marknad i 2009, er for lengst blitt et levebrød for Back, som nå ansetter flere.

«Ren» bakst

I årenes løp har hun kontinuerlig utvidet og videreutviklet sitt konsept: Nytt gartneribygg i 2014 og nytt bakeri i 2015, samt fornyelse i vareutvalg og produktutvikling. All bakst er økologisk og vil skje via det nye bakeriet på Algrøy, som har frigjort mye tid og forenklet driften. Det sparer henne for store investeringer i utstyr.

I motsetning til på Algrøy, som fortsatt vil holde åpent kun på lørdager, skal Urtemakeriet Kulturbakeri Fjellavegen 261 holde åpent hver dag unntatt søndag og mandag. I tillegg til kafedriften selger hun syltetøy, urtesmør, flatbrød og andre matprodukter som hun lager selv.

– Dette er i hovedsak for å ha nok et utsalgssted for produktene mine. Mange lurer på hvorfor jeg ikke bare selger dem via andre, men da sitter man igjen med for lite av fortjenesten selv og man forplikter seg til å produsere et visst volum, forklarer Back.

Brød i pølsevogn

Det er 40 plasser i den nye kafeen, og som på Algrøy blir det også uteservering etter hvert.

– Jeg ønsker å bidra til å skape et miljø på Fjell. Det er positivt at det er flere nyetableringer i området, sier Back, som ligger vegg i vegg med en åpen barnehage. Gjerdet Kulturminnegard åpnet nylig kafe og butikk på Fjell.

I hele sommer har hun solgt sine produkter via en utsalgsvogn ved Fjell kyrkje, like ved den nye kafeen.

– Det har vært en markedsundersøkelse og en markedsføring, først og fremst har det gitt meg en bekreftelse på at det er et marked for denne kafeen. Kundene har bestemt vareutvalget og åpningstidene, sier Back.

Les også

Meny