EKSPERT PÅ GENERASJONSSKIFTE: Fra venstre: Britt Kjersti Jåstad, business partner og statsautorisert revisor i Sparebank 1 Regnskapshuset, advokatene Sølvi Nyvoll Tangen og Erlend Bergstrøm fra Stiegler WKS Advokatfirma. Foto: Silje Ulveseth

Generasjonsskifte i familiebedrifter – dette må du tenke på

edit today
Se bildene fra frokostseminaret med Stiegler WKS Advokatfirma og Sparebank 1 Regnskapshuset.
[divider line_type=»Full Width Line» line_thickness=»1″ divider_color=»default»]

Det er mange forhold som bør tenkes gjennom i forbindelse med et generasjonsskifte. Torsdag 4. april fikk medlemmene i Vest Næringsråd ekspertråd fra advokater og revisor.

Ofte utgjør familiebedriften det vesentligste av eierens verdier, derfor kan et generasjonsskifte gi grobunn for konflikter i familien.

− Veien til en konflikt kan være kort hvis ikke man planlegger på forhånd. Det er lettere å bli enig i forkant enn i etterkant når noe faktisk har skjedd, rådet Erlend Bergstrøm, som er partner og advokat i Stiegler WKS Advokatfirma.

I dag er det over 70.000 familieeide bedrifter som er organisert som aksjeselskap, og mange av disse har aldri gjennomgått et generasjonsskifte.

− Vi ser at sjansene for å overleve et generasjonsskifte kan være begrenset fordi det kan være vanskelig å finne den eller de rette til å overta bedriften, sa Bergstrøm.

Skreddersydde avtaler

For at et generasjonsskifte skal bli vellykket,  er det helt avgjørende å legge en god og veloverveid strategi for hvem som skal overta, hvordan medarvinger skal håndteres og hvordan seniors økonomi skal sikres.

− Alle familiebedrifter er forskjellig, derfor må det gjøres forskjellige vurderinger når man skal foreta en lønnsomhetsanalyse, rådet advokat Sølvi Nyvoll Tangen.

Advokatene anbefaler alltid at det lages skreddersydde aksjonæravtale dersom aksjer overføres til barna, eller at senior blir med videre.

Fisjon eller ikke fisjon?

Skal man dele et selskap opp i to eller flere enheter, eller ikke? Det er også spørsmål man må ta stilling til.

− Fisjon er krevende, men kan det gjennomføres? Ved fisjon må alt verdivurderes. Alle aksjer og aller bygninger må fisjoneres. Det kan fort koste mye penger, sa Britt Kjersti Jåstad, business partner og statsautorisert revisor i Sparebank 1 Regnskapshuset.

Deltakerne fikk både skrekkeksempler og tips til hva man bør unngå, samt mulighet til å stille foredragsholderne spørsmål etter seminaret.

− Det var hyggelig å se så mange lokale virksomheter som står fremfor generasjonsskifte delta på arrangementet, sa Rikard Ledang, daglig leder i Vest Næringsråd.

[divider line_type=»No Line»]

Se bildene fra frokostseminaret

Alle foto: Silje Ulveseth

[divider line_type=»No Line»][divider line_type=»No Line»]

Les også

keyboard_arrow_up