Hvilket ansvar har du som styremedlem?

edit today
Alle i styret risikerer å bli stilt økonomisk ansvarlig hvis selskapet går konkurs. Dette er en trend.

Torsdag 6. februar inviterer Vest Næringsråd til frokostseminar på Straume Teknologisenter. Her vil advokat Ole Kvelstad fra Magnus Legal gå gjennom de klassiske utfordringene til familiebedrifter og styreansvar.

Det er 590 810 virksomheter i Norge per 1. januar 2020, viser tall fra Statistisk sentralbyrå. Det betyr at det er like mange styrer.

– Hvilket ansvar har du når du sitter i et styre?

– Styret har ansvar fordriften av selskapet og skal føre tilsyn med den daglige ledelsen. Et viktig element er å finne sin plass mellom generalforsamlingen/eierne og daglig leder. Som styremedlem vet de færreste hvilket ansvar de egentlig har, sier Ole Kvelstad.

Advokaten er ekspert på styreansvar, og har lang erfaring med forhandlinger og utarbeidelse av kontrakter, og selskapsrettslige spørsmål.

Hvilke personer bør du ha i et styre?

En typisk feil i mange styrer er at styremedlemmene er for like.

– Kompetanse er viktig. Er det et stort styre, bør man sette det sammen med ulike personer og spesialkompetanse. Blir styret for ensrettet, er det mye man ikke får med seg. Hvis det er diversifisering i kompetansen, kan man dekke ulike roller innad i styret, forteller Kvelstad.

Å ha et styreverv kan være en givende og positiv rolle å ha, men vær det med hud og hår, råder advokaten.

Du risikerer å bli stilt økonomisk ansvarlig som styremedlem.

– Du har et ansvar som styremedlem, men det er for få som tenker på det. Det er en økende bevissthet rundt spørsmålene om styreansvar, men det har også vært en betydelig økning i antall saker der styremedlemmer må betale erstatning for feil som er gjort de siste årene. Det er ofte i situasjoner der selskapene velter og går konkurs at det kommer krav om erstatning mot styremedlemmer, forklarer Kvelstad.

Søksmål mot styre og daglig leder

Nylig ble det kjent at fire nye selskaper saksøker den tidligere Bergen Group-sjefen.

–  Kreditorer går etter den i styret som har penger. De går der de vet at det er noe å hente, sier Kvelstad, som vil råde alle med styreverv til å ha styreforsikring.

–  Det er ekstremt viktig fordi ansvaret kan bli betydelig og ha ruinerende konsekvenser for økonomien til dem som blir saksøkt. Prisen på forsikringen er ikke dyr i forhold til den risikoen du sitter i, forteller Kvelstad.

På frokostmøtet vil han vise forskjellige saker, og vil svare på spørsmål fra deltakerne.

Hotelldirektør Kjetil Smørås er også på plass og vil fortelle om De Bergenske og det spesielle ved å stå utenfor kjedehotellene.

Les også

Meny